erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. PHOTO: © European Union.

Ivan Štefanec: Maximum, čo môžeme Turecku ponúknuť je privilegované partnerstvo

Zahraničný výbor Európskeho parlamentu dnes schválil Správu, ktorá žiada Európsku komisiu, aby zmrazila prístupový proces s Tureckom a našla nový formát budovania budúcich vzťahov medzi Európskou úniou a touto ázijskou krajinou.

Podľa slovenského europoslanca Ivana Štefanca (KDH,EĽS) je maximum toho, čo môžeme Turecku ponúknuť privilegované partnerstvo a spolupráca v tých oblastiach, kde máme spoločné záujmy.

„V prvom rade ide o migráciu, kde sme už dosiahli významné úspechy pri vracaní neúspešných žiadateľov o azyl. V nadväznosti na to musíme viac spolupracovať na mierovom riešení sýrskeho konfliktu a úplnom zastavení masovej migrácie cez územie Turecka do Grécka. Dôležité je aj rozširovanie obchodnej spolupráce. Turecku a aj našim občanom však musíme vyslať jasný signál, že hra na dosiahnutie plného členstva skončila a to nielen pre posledné kroky prezidenta Erdogana, ale aj pre neprekonateľné civilizačné a hodnotové rozdiely medzi Tureckom a Európskymi krajinami. Čím skôr to urobíme, tým skôr môžeme vyčistiť stôl pre ďalšie, racionálne jednania.“ 

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

O red

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Európska cesta je aj našou cestou

Slovensko si pripomína 20 rokov členstva v Európskej únii. Vstupu Slovenskej republiky do EÚ predchádzalo …

Consent choices