miskov
Juraj Miškov, predseda strany SKOK - Európski liberálni demokrati. PHOTO: redakcia/archív SKOK.

Juraj Miškov: Rýchlejší rast slovenskej ekonomiky a exportu, viac investícií a znižovanie nezamestnanosti

Vstupom do EÚ sa Slovensko stalo súčasťou európskeho jednotného trhu, resp. vnútorného trhu EÚ. Stali sme sa súčasťou spoločného trhu viac ako 500 miliónov Európanov, kde sa zaručuje voľný pohyb osôb, tovaru, služieb a kapitálu. V praxi to znamená vyššiu mobilitu pracovnej sily, prevážanie tovaru cez hranice bez cla a iných administratívnych poplatkov či jednoduchšie zakladanie pobočiek firiem. Vstup na európsky jednotný trh aj pre tieto výhody priniesol Slovensku rýchlejší rast hospodárstva, zvyšovanie exportu a viac investícií.

Export zo Slovenska sa od roku 2004 strojnásobil, pričom rástol najmä do členských štátov EÚ, kam smeruje až 85% slovenského vývozu. Na Slovensko od vstupu do EÚ prichádzalo aj viac priamych zahraničných investícií, pričom až 90% z nich pochádzalo práve z iných členských štátov EÚ. Nezamestnanosť na Slovensku sa po vstupe do EÚ znížila na rekordnú úroveň 8% v roku 2008, následne sa v dôsledku svetovej hospodárskej krízy a európskej dlhovej krízy zvýšila na viac ako 14% v roku 2010, aby sa po oživení európskeho hospodárstva znížila opäť k úrovni 8% v roku 2016.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Všetky tieto údaje dokumentujú previazanosť slovenskej ekonomiky s európskou ekonomikou. Rast slovenského DPH ako aj státisíce slovenských pracovných miest a zvyšovanie miezd závisia od nášho členstva  na európskom jednotnom trhu.

Slovensko by po vystúpení z EÚ mohlo zostať súčasťou európskeho jednotného trhu podobne ako dnes Nórsko (úplne) či Švajčiarsko (čiastočne). Museli by sme však naďalej akceptovať väčšinu európskeho práva, pričom by sme ale nemohli vstupovať do legislatívneho procesu EÚ.

Všetky výhody členstva Slovenska v EÚ si môžete prečítať tu.

O Juraj Miškov

Bývalý poslanec NR SR, exminister hospodárstva a predseda strany SKOK!

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices