jedlo
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Vo vzdelávacích zariadeniach pribudnú zdravšie a pestrejšie školské desiate

Od nového školského roku čakajú deti a žiakov vo vzdelávacích zariadeniach pestrejšie školské desiaty, ku ktorým pribudnú zaujímavé sprievodné a vzdelávacie aktivity. To všetko v rámci nového spoločného programu Školské mlieko a Školské ovocie a zelenina, ktorého gestorom je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

„Cieľom nového spojeného školského programu je zvýšiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov, ako i spotrebu ovocia a zeleniny na školách. Zároveň napomôcť k vytvoreniu zdravých stravovacích návykov u detí a žiakov,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR).

Program je koncipovaný tak, aby sa k žiakom dostali výrobky čo najvyššej kvality. Mliečne výrobky musia obsahovať najviac 7 % pridaného cukru alebo medu, čerstvé a spracované syry maximálne 10 % nemliečnej zložky. Berúc do úvahy špecifické výživové potreby detí budú po novom na výdajných miestach v škole či prostredníctvom mliečnych automatov k dispozícii aj bezlaktózové variácie mlieka pre žiakov s intoleranciou na laktózu. V ponuke naďalej ostanú obľúbené ovocné a zeleninové šťavy, pyré, sušené jablkové lupienky, drobné bobuľové ovocie či zelený hrášok.

Novinkou je možnosť financovať sprievodné programy. Deti a žiaci tak môžu navštíviť farmy, mliekarne, podniky na spracovanie mlieka, ovocia a zeleniny, zúčastniť sa súťaží, vzdelávacích aktivít alebo výsadby a údržby školskej záhrady. Školy sa môžu do programu zapojiť prostredníctvom zmlúv s dodávateľmi, ktorých na tento účel schválila Pôdohospodárska platobná agentúra. Už je potom na samotnej škole, ktorého schváleného uchádzača si vyberie a do ktorého programu,  resp. aktivity sa zapojí. Novinkou je aj možnosť propagácie na zvýšenie informovanosti školského programu. Požiadať o ňu môžu právnické osoby a akýkoľvek podnikateľ a to formou plagátov, rozhlasového, televízneho vysielania, elektronickej komunikácie, tlače, seminárov či konferencií.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Doterajšie dva školské programy sa spájajú do jedného na základe nariadenia Európskej únie. Spoločný program bude financovaný z prostriedkov EÚ a štátneho rozpočtu, pričom na úhrade ceny výrobkov sa naďalej bude zúčastňovať aj žiak. Ministerstvo pôdohospodárstva požiadalo Európsku komisiu o zvýšenie čiastky pre SR vzhľadom na možnosti zapojenia nových dodávateľov do škôl. Na ovocie a zeleninu bude môcť Slovensko z prostriedkov EÚ použiť 2 185 291 Eur a na mlieko a mliečne výrobky 1 020 425 Eur, čo spolu predstavuje 3 205 716 Eur na spojený školský program. Agrorezort v súčasnosti pripravuje národnú stratégiu spoločného školského programu. V aktuálnom školskom roku sa do programu Školské mlieko zapojilo 2 312 škôl z celého Slovenska a do programu Školské ovocie a zelenina 3 233 škôl.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices