zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 25. týždňa 2017

DÔVERA EURÓPSKYCH SPOTREBITEĽOV NA 16-ROČNÝCH MAXIMÁCH

SLOVENSKO: Podľa OECD ekonomika Slovenska by mala v tomto a budúcom roku zrýchliť svoj rast. Tento rok by mala naša ekonomika podľa Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj posilniť o 3,3 % a v budúcom roku by mala zrýchliť svoj rast na 4,1 %. Aj naďalej by mal expandujúci automobilový priemysel podporovať investície a export. Z rýchlejšieho rastu ekonomiky by mal profitovať aj trh práce. Miera nezamestnanosti by podľa OECD mala totižto za tento rok byť na úrovni 8,5 % a v tom ďalšom na úrovni 7,6 %.

EUROZÓNA: Za eurozónu bola uplynulý týždeň zverejnená júnová spotrebiteľská dôvera. Tá zaujala, keďže podľa odhadovaných údajov vzrástla na najvyššiu hodnotu [-1,3 bodu] za viac ako 16-ročné obdobie. Ešte v máji sa dôvera spotrebiteľov nachádzala na úrovni -3,3 bodu a konsenzus trhu očakával len mierne zlepšenie na úroveň -3 body. Nálada európskych spotrebiteľov je teda viac než priaznivá.

„Európsky aj americký makro kalendár bol bohatý na zverejnenia indexov nákupných manažérov PMI. Optimizmus na trhy priniesol PMI vo výrobe za eurozónu, ktorý vzrástol v júni na úroveň 57,3 bodu z májovej hodnoty 57,0 bodu a prekonal tak aj očakávania trhu. Výsledok indikuje, že ekonomika eurozóny sa vyvíja priaznivo. Na druhej strane ale PMI v sektore služieb aj kompozitný PMI za eurozónu priniesli sklamanie, keď ich júnové hodnoty boli horšie ako tie májové aj ako očakávania trhov,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

NEMECKO: Uplynulý utorok bola zverejnená PPI inflácia v Nemecku, teda vývoj cien nemeckých priemyselníkov. Priemyselné ceny v krajine v máji výrazne spomalili svoj rast, ktorý dosiahol len 2,8 %, pričom v apríli PPI inflácia predstavovala až 3,4 %. Trhmi však bolo spomalenie inflácie v máji očakávané.

Sklamanie priniesli júnové výsledky indexov PMI v Nemecku. Nálada v nemeckom výrobnom sektore sa podľa PMI indexu v júni mierne zhoršila, keď dosiahla hodnotu 59,3 bodu, pričom v máji zaznamenala 59,5 bodu. PMI v sektore služieb klesol v júni ešte výraznejšie na úroveň 53,7 bodu z májovej hodnoty 55,4 bodu a kompozitný index PMI poklesol na 56,1 bodu z hodnoty 57,4 bodu. Nálada v nemeckej ekonomike sa tak v júni o niečo zhoršila, napriek tomu sa ale indexy PMI nachádzajú stále na vysokých úrovniach [hranica 50 bodov oddeľuje ekonomický rast od recesie].

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

FRANCÚZSKO: Zmiešané výsledky v podobe PMI indexov prišli z francúzskej ekonomiky. PMI index vo francúzskom výrobnom sektore výraznejšie vzrástol na 55,0 bodu z predchádzajúcich 53,8 bodu, čím prekonal aj konsenzus trhu. Nálada v sektore služieb už ale taká optimistická nebola, keď júnový PMI index zaznamenal pokles na 55,3 bodu z májovej hodnoty 57,2 bodu. Kompozitný PMI vo Francúzsku taktiež klesol na 55,3 bodu z 56,9 bodu.

USA: Zverejnenia, ktoré prišli spoza druhého brehu Atlantiku v úvode týždňa, sa týkali realitného trhu. Dáta vyšli zmiešane, avšak výraznejší vplyv na eurodolár to nemalo. Predaj existujúcich domov v USA v máji medzimesačne vrástol o 1,1 %. Trhy síce očakávali priaznivý vývoj tohto ukazovateľa po aprílovom poklese [o -2,5 %], no realita prekonala aj trhové očakávania. Americký makro kalendár ponúkol aj vývoj nových žiadostí o hypotéku za 24. týždeň, ktorých počet vzrástol oproti predchádzajúcemu týždňu o 0,6 %. To predstavovalo spomalenie oproti predchádzajúcemu 2,8 %-nému rastu.

Z USA počas týždňa prišli aj štatistiky z trhu práce v podobe nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Týchto žiadostí však za 24. týždeň pribudlo len o tisíc viac [241 tisíc] ako trhy očakávali [240 tisíc]. Obchodovanie na devízových trhoch však tento fakt nijako výrazne neovplyvnil, keďže sa jedná iba o mierny nárast [o 3 tisíc žiadostí] oproti predošlému obdobiu.

Aj na druhej strane Atlantiku boli zverejnené indexy nákupných manažérov PMI. Vo výrobnom sektore index v júni poklesol na 52,1 bodu z májovej úrovne 52,7 bodu a v sektore služieb taktiež klesol na 53,0 bodu [v máji 53,6 bodu]. Pokles teda zaznamenal aj kompozitný PMI v americkej ekonomike. Júnové hodnoty PMI indexov vo výrobnom aj nevýrobnom sektore USA boli pre trhy sklamaním.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices