benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO:© European Union- EP.

Monika Beňová: Pozitívne trendy v ekonomike treba využiť na zlepšenie podmienok zamestnancov

Rastúca ekonomika ani deklarovaný nedostatok pracovnej sily nebráni pretrvávaniu relatívne vysokého počtu tzv. neistých pracovných miest. Plénum Európskeho parlamentu (EP) sa preto v rámci dnešného plenárneho zasadnutia bude zaoberať aj možnosťami zlepšovania podmienok v zamestnaní.

Znamená to napríklad zvyšovanie podielu štandardného zamestnávania na dobu neurčitú, na plný pracovný úväzok. Pozitívne trendy v hospodárstve je nevyhnutné využiť na zlepšenie podmienok zamestnancov. Výrazný tlak v tejto oblasti je možné vytvárať predovšetkým na národnej úrovni v jednotlivých členských štátoch,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Týkať sa to musí existujúcich, ako aj novo vznikajúcich pracovných miest.

Neisté pracovné podmienky majú negatívny vplyv na sociálne zabezpečenie, či neskôr na dôchodky. Ich odstraňovanie pomáha predchádzať riziku chudoby,“ pripomenula poslankyňa. Osobitný dôraz je potrebné klásť na ochranu zraniteľnejších skupín pracovníkov, ktorými sú ženy, mladí ľudia, zamestnanci v preddôchodkovom veku, či ľudia so zdravotným znevýhodnením. Základom je spravodlivá mzda, jednoznačná pracovná náplň, ktorá sa nemení podľa ľubovôle zamestnávateľa, zaistenie bezpečnosti pri práci, či princípy rešpektujúce zásady rodovej rovnosti na pracovisku,“ uzavrela.

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

O dac

Odporúčame pozrieť

pracovnici

Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

Komisia navrhuje zlepšiť pracovné podmienky stážistov vrátane odmeňovania, inkluzívnosti a kvality stáží v EÚ. Komisia …

Consent choices