Monika Benova
Monika Flašíková Beňová, PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Jedno sídlo Európskeho parlamentu si vyžaduje dohodu lídrov členských krajín

Zrušenie presúvania sa medzi Bruselom a Štrasburgom a súčasné ustanovenie jedného sídla Európskeho parlamentu (EP) je témou už dlhé obdobie. Problémom je, že o tejto otázke nemôžu europoslanci rozhodovať sami.

Tí sa nakoniec v prospech jedného sídla vyjadrili hlasovaním v priebehu uplynulých rokov už mnoho krát.Argumenty sú veľmi dobre známe. Týkajú sa najmä úspory finančných prostriedkov, ale aj zníženia environmentálnej či administratívnej záťaže. Skončilo by sa pravidelné sťahovanie niekoľkých ton dokumentov, mnohých administratívnych pracovníkov, či tlmočníkov,“ priblížila poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Plénum Európskeho parlamentu sa bude problematikou jedného sídla zaberať opätovne na dnešnom zasadnutí.

O sídlach inštitúcií Európskej únie však rozhodujú najmä vlády členských štátov. „Ich vedúci predstavitelia by sa na jednom sídle Európskeho parlamentu museli vedieť dohodnúť. Následne by si to vyžadovalo zmenu platných európskych zmlúv,“ pripomenula europoslankyňa. Mohlo by to pomôcť aj k posilneniu dôveryhodnosti. „V časoch keď sa najmä mnohí populisti snažia neustále spochybňovať legitimitu európskych inštitúcií by bol takýto krok určite vnímaný pozitívne,“ uzavrela.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices