Kati Piri
Autorka uznesenia, holandská sociálna demokratka Kati Piri. PHOTO: © European Union- EP.

Kati Piri: Napriek počínaniu svojej vlády je Turecko pre nás dôležitým partnerom

Európsky parlament tento týždeň hlasuje o zmrazení prístupových rokovaní s Tureckom, pokiaľ krajina prijme kontroverzné zmeny ústavy. Rozhovor s autorkou parlamentnej správy Kati Piri.

Nastal čas na to, aby sa EÚ a Turecko vydali každý svojou vlastnou cestou? Vývoj v Turecku už dlhšie znepokojuje poslancov Európskeho parlamentu, krajina si neláme hlavu s rešpektovaním ľudských práv a premýšľa o novele ústavy, ktorá by dala jej prezidentovi väčšie právomoci. V stredu popoludní Parlament rokuje o tamojšej situácii a vo štvrtok hlasuje o uznesení, kde žiada prerušenie prístupových rokovaní, pokiaľ Turecko skutočne prijme zamýšľanú zmenu ústavy. Pri tejto príležitosti odpovedá na pár otázok autorka uznesenia, holandská sociálna demokratka Kati Piri.

Čo bude Parlament akceptovať a čo už nie? Aký dopad bude mať pozastavenie rokovaní?

Ak Turecko znovu zavedie trest smrti a ak prijmú zmeny ústavy, tak pre nás neexistuje iná možnosť, ako prestať s nimi rokovať o vstupe do EÚ. Neznamená to ale, že by sme mali ukončiť akúkoľvek inú spoluprácu.

Čo sa týka financií, Turecko ročne dostáva niekoľko stoviek miliónov eur vo forme predvstupovej pomoci. Ak príde k pozastaveniu rokovaní, Parlament žiada, aby boli tieto peniaze použité na financovanie občianskej spoločnosti v Turecku. Z politického hľadiska by to znamenalo drastický koniec šesťdesiatročného obdobia, počas ktorého sa Turecko snažilo priblížiť k Európe. 

Aj keď sa vzťahy s Tureckom zhoršili, aj naďalej pre nás zostáva kľúčovým partnerom v otázkach ako migrácia alebo terorizmus. Ako sa môžeme postarať o to, aby táto zmysluplná spolupráca pokračovala i naďalej. 

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Napriek počínaniu svojej vlády je Turecko pre nás dôležitým partnerom vo viacerých oblastiach. Parlament teda nežiada, aby sme s ním úplne prestali spolupracovať.

Európa spolupracuje s mnohými krajinami na celom svete, s ktorými nie sme v predvstupových rokovaniach. Snažíme sa podpisovať dohody, napríklad o migrácii, a to aj s krajinami, ktoré ani neležia na európskom kontinente. 

Ako môže EÚ podporovať demokraciu a ľudské práva v Turecku? 

Musíme zmeniť naše správanie. Európski lídri, okrem Európskeho parlamentu, momentálne len čakajú a dúfajú, že raz sa všetko v Turecku zlepší. Nestanovili tu žiadne limity. Takto len napomája tomu, aby sa v krajine usadil autoritárny režim.

Nemôžete len tak sedieť, čakať a pekne sa rozprávať s prezidentom Erdoganom, keď vidíte, že situácia v Turecku sa čoraz viac zhoršuje. EÚ si musí otvoriť ústa a práve to je to, čo robí Európsky parlament.

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices