drogy
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Proces rozhodovania o omamných látkach sa zrýchli

Omamné látky, ktoré môžu mať podobný účinok ako heroín, kokaín či iné nelegálne drogy budú označené za nezákonné a proces ich odstraňovania z trhu sa zrýchli. Podľa nových pravidiel, ktoré odobril aj Výbor pre občianske slobody v spolupráci s Radou EÚ, postupy s označovaním psychoaktívnych látok sa skrátia takmer o polovicu.

Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť už preveruje všetky nové látky oznámené členskými štátmi. Po počiatočnej správe, ktorú centrum vydá, má Európska komisia dva týždne na to, aby požiadala o posúdenie možných rizík nových látok.

V prípade, že Komisia nakoniec prijme rozhodnutie o zákaze látky, členské štáty budú mať šesť mesiacov na to, aby rozhodnutie Komisie zaviedli. Očakáva sa však, že zákaz budú štáty môcť zaviesť oveľa rýchlejšie.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

„Potrebujeme rýchly a účinný systém na vysporiadanie sa s novými látkami, ktoré sa objavujú každý rok, často sa predávajú cez internet a predstavujú nebezpečenstvo pre zdravie, najmä mladých ľudí,“ uviedol spravodajca Michal Boni.

O vik

Odporúčame pozrieť

hracky

Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Cieľom návrhu pravidiel je znížiť počet nebezpečných hračiek predávaných na jednotnom trhu EÚ a lepšie …

Consent choices