David Davis a Michel Barnier
David Davis a Michel Barnier. PHOTO: © European Union.

Rokovania o brexite pokračujú. Únia očakáva iniciatívu zo strany Británie

BRUSEL / Druhé kolo rokovaní o brexite sa začalo. Michel Barnier za Európsku úniu a David Davis za Veľkú Britániu budú so svojimi tímami štyri dni pracovať na kľúčových otázkach odchodu Spojeného kráľovstva z Únie.

Európe ide predovšetkým o práva svojich ľudí za kanálom aj po odchode Británie a o to, aby Londýn dodržal svoje nemalé finančné záväzky. „Musíme preskúmať a porovnať naše pozície s cieľom dosiahnuť pokrok. Naše skupiny vyjednávačov budú pracovať na právach občanov a finančnom vyrovnaní, ako aj otázkach rozchodu,“ uviedol európsky vyjednávač Michel Barnier.

Od brexitu prešiel rok a koncom marca 2019 má Británia definitívne opustiť úniu. Situácia je však komplikovaná, že o nejakom rýchlom progrese sa nedá hovoriť. Uvedomujú si to aj vyjednávači. „Teraz sa dostávame k jadru veci. Je pre nás neuveriteľné významné pokročiť a definovať rozdiely v našich postojoch, aby sme ich vedeli vyriešiť. Je čas pustiť sa do práce,“ vysvetlil David Davis, britský vyjednávač.

Barnier ešte minulý týždeň informoval, že rad je na britskej strane, aby urobila pokrok v oblasti práv občanov. Tu sa obe strany líšia v pohľade na to, či to má byť súčasťou britského práva alebo pod dohľadom európskeho Súdneho dvora. Je dokonca ochotný prerušiť rokovania, ak od Davisa nebude počuť, že Londýn tieto záväzky akceptuje. 

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

Neistota momentálne spôsobuje to, že britská ekonomika rok po brexite spomaľuje. Britská libra padá, čo vyhovuje turistom, ktorí túžia po nákupe v Spojenom kráľovstve. Neteší to však Slovákov, ktorí tam pracujú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices