povodne
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Z extrému do extrému. Európu sužujú požiare aj záplavy

BRATISLAVA / Dovolenku zmenili turistom na utrpenie ničivé požiare pozdĺž Francúzskej riviéry. Zhorelo tam už sedemtisíc hektárov lesa, evakuovať museli 12-tisíc ľudí. Dobrá správa je, že hasiči postupne dostávajú plamene pod kontrolu. Opačný problém má Nemecko. Ulicami sa tam valia po výdatných dažďoch masy vody, obyvateľov niekoľkých vytopených domov už museli evakuovať.

Pre vysoké teploty a silný vietor sa hasičom pozdĺž Francúzskej riviéry medzi mestami darí krotiť plamene len veľmi pomaly. Do boja s plameňmi nasadili štyritisíc hasičov. O ďalšie hasiace lietadlá už požiadali aj Európsku úniu.

V oblasti Bouches-du-Rhône zlikvidovali už tri požiare. Napriek tomu sa oheň neďaleko Saint Tropez nedarí dostať pod kontrolu. Evakuovali tam už 12 tisíc ľudí. Medzi nimi je aj tritisíc kempujúcich turistov. Dočasný nocľah našli mnohí z nich v miestnom gymnáziu.

S požiarmi bojujú aj hasiči v centrálnom Portugalsku, kde evakuovali už desať dedín. Horúčavy pretrvávajú aj v Taliansku, kde pre sucho a pre nedostatok vody vypli viaceré fontány.

Viac..  ECB hľadá nových členov svojej dozornej rady

Nemecko má opačný problém

Stred Nemecka naopak sužujú ničivé záplavy. Mestečkom Glosar sa valia masy vody a vyhlásili tam už stav nebezpečia. Pod vodou sa ocitlo celé centrum. Evakuovať museli domov dôchodcov a hotel.

Na opustenie domov sa pripravujú aj v dolnosaskom Hildensheime. Tamojšia rieka dosiahla rekordnú hladinu. V ďalšom mestečku hľadajú 69-ročnú ženu. Prudké dažde komplikujú situáciu aj v Bavorsku či v Berlíne. Lepšie počasie podľa odborníkov zasiahnuté regióny zatiaľ nečaká.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices