miskov
Juraj Miškov, predseda strany SKOK - Európski liberálni demokrati. PHOTO: redakcia/archív SKOK.

Juraj Miškov: Slovensko vie lepšie presadzovať svoje záujmy a má väčší vplyv na európsku aj svetovú politiku

Vstupom do EÚ Slovensko zanechalo za sebou obdobie, v ktorom bola naša krajina v medzinárodnom prostredí politicky a ekonomicky izolovaná. Namiesto „čiernej diery Európy“ sme dnes rešpektovanou európskou krajinou, ktorej význam na medzinárodnopolitickom poli vzrástol. Podieľame sa na tvorbe spoločného európskeho práva a prijímaní spoločných európskych riešení.

Zastúpenie v inštitúciách EÚ prinieslo Slovenskej republike nové možnosti, ako presadiť svoje národnoštátne záujmy a záujmy svojich občanov. Náš hlas je v európskych inštitúciách pravidelne počuť a v porovnaní s väčšími členskými krajinami má rovnakú alebo zvýhodnenú váhu.

Aké je postavenie SR v inštitúciách EÚ?

Európska rada (summit predsedov vlád a hláv štátov), ktorá určuje politické smerovanie a priotity EÚ, prijíma svoje rozhodnutie zväčša konsenzom- diskutuje sa dovtedy, kým nie je spokojný každý členský štát.

Rada Európskej únie (stretnutie rezortných ministrov), ktorá musí odsúhlasiť každý jeden právny predpis EÚ, prijíma najdôležitejšie rozhodnutia, napríklad tie o spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike, jednomyseľne- ak je jeden členský štát proti, rozhodnutie neprejde.

V oboch týchto inštitúciách tak každý členský štát v najdôležitejších otázkach disponuje právom veta. V menej závažných oblastiach síce Rada EÚ rozhoduje tzv. kvalifikovanou väčšinou, no ani tú nie je ľahké dosiahnuť. S rozhodnutím musí súhlasiť aspoň 55% členských štátov (dnes 16 z 28) reprezentujúcich aspoň 65% obyvateľov EÚ.

Okrem Rady EÚ musí všetky návrhy právnych predpisov schváliť aj 751-členný Európsky parlament, Kde sú menšie členské štáty zvýhodnené oproti väčším. Väčšie štáty majú menej poslancov, než aký majú nárok podľa ich populácie a menšie štáty zase viac. Napríklad Nemecko má namiesto 120 poslancov len 96, kým Slovensko namiesto 8 až 13 poslancov.

Viac..  Miriam Lexmann: Som rada, že došlo k dohode a 50 milliárd EUR pre Ukrajiny sme schválili

Ešte pred dvojitým schválením právnych predpisov Radou EÚ a Európskym parlamentom ich niekto musí navrhnúť- to je úloha Európskej komisie. Do tej Slovensko rovnako ako iné členské štáty nominovalo jedného komisára, ktorý má v kolektívnom rozhodovaní Komisie rovnocenný hlas.

Nech sa teda pozrieme na ktorúkoľvek inštitúciu EÚ, Slovensko v nej má pevné miesto a jeho hlas má rovnakú alebo zvýhodnenú váhu. Nie je preto možné hovoriť o akomsi „diktáte Bruselu“, ako často počúvame od slovenských politikov. Či už ide o slovenského predsedu vlády a ministra alebo eurokomisárov a europoslancov zo Slovenska, hlas našej krajiny nie je ignorovaný.

Všetky výhody členstva Slovenska v EÚ si môžete prečítať tu.

O Juraj Miškov

Bývalý poslanec NR SR, exminister hospodárstva a predseda strany SKOK!

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices