teroristicke utoky, terorizmus
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Na Slovensku platí druhý stupeň teroristického ohrozenia

BRATISLAVA / Policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej konferencii oznámil, že sa teroristický stupeň ohrozenia na Slovensku zvyšuje na 2. stupeň. Potrvá do ďalšej zmeny bezpečnostnej situácie.

Národná bezpečnostné analytické centrum sa zišlo, aby prerokovalo, či je potrebné zvýšiť hrozbu teroristického stupňa na Slovensku. Diskutovalo sa tiež o tom, či je potrebné, aby bolo centrum v prevádzke 24 hodín denne sedem dní v týždni. Výsledkom diskusie boli dve uznesenia.

V prvom uznesení odporúča centrum ministrovi vnútra zvýšiť stupeň teroristického ohrozenia z 1. na 2. stupeň. „Ak v niektorom z členských štátov Európskej únie dôjde k pokusu alebo k činu terorizmu a mohol by mať dopad aj na Slovensko a jeho občanov, pričom sa predpokladá, že je málo pravdepodobný, je možné zvýšiť stupeň z 1. na stupeň 2.,“ uviedol policajný prezident.

Podľa Gašpara však zvýšený stupeň nie je nič výnimočné, pričom druhý stupeň ohrozenia sme na Slovensku už mali. Dôsledkom zvýšenia stupňa bude aj zvýšenie počtu hliadok, a to na miestach ako sú vlakové stanice, kultúrne či športové verejné akcie aj nákupné centrá. Pridajú sa úlohy hraničnej cudzineckej polície. Tá má dôsledne skúmať, aké osoby k nám prichádzajú a tiež majú eliminovať príchod podozrivých osôb.

Viac..  EÚ evakuovala z Haiti všetkých svojich diplomatov

Obsahom druhého uznesenia je zabezpečenie režimu 24 hodinovej prevádzky Národného bezpečnostného analytického centra na minimálne dva týždne. K týmto dvom týždňom sa vymedzili aj isté obdobia na konci septembra a na začiatku októbra.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk 

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices