vysielani pracovnici
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Na rovnakom mieste, rovnaká mzda. Smernica o vysielaných zamestnancoch do zahraničia môže byť likvidačná

SALZBURG / Zložitá problematika vysielaných zamestnancov stále rozdeľuje bohatšie krajiny Európskej únie a jej chudobnejších členov. Vyslaní zamestnanci sú tí, ktorých napríklad slovenská firma pošle pracovať do iného členského štátu, stále ale pre nich platí slovenský Zákonník práce. Nejasnosti riešili aj na samite v Salzburgu.

V téme sa veľmi angažuje najmä francúzsky prezident Macron. Okrem iného chce skrátenie času vysielania pracovníkov a tiež navrhuje, aby platilo pravidlo rovnakej mzdy na rovnakom mieste za rovnakú prácu. Ide o to, aby napríklad lacnejší Slováci, Česi či Maďari netlačili na pokles platov Francúzov či Nemcov.

Premiér Fico v Salzburgu povedal, že lídri sú už veľmi blízko k dohode na príslušnej smernici. „Urobíme všetko preto, aby táto smernica bola tak spracovaná a doplnená, aby zohľadňovala aj národné špecifiká,“ povedal premiér Robert Fico.

Opozícia kritizuje Fica, že Slovensko môže prísť o podstatné konkurenčné výhody. „Robert Fico uprednostnil záujmy bohatých krajín na úkor Slovenska,“ vyjadril sa predseda SaS Richard Sulík. Smernica by mohla veľmi bolestivo, neraz aj likvidačne, dopadnúť najmä na slovenských dopravcov, nákladných i autobusových.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Tí si myslia, že na rozdiel od montážnikov, či stavebných robotníkov, by mali byť vyňatí z jej pôsobnosti. „Nebolo šťastné spojiť smernicu s otázkou dopravcov, kamionistov, pretože je to veľmi špecifická otázka. Francúzi prejavili istú ústretovosť a možno, že dôjde v tejto oblasti ku kompromisu,“ hovorí minister práce Ján Richter.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices