terorizmus
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Eurobarometer: Až 80% Európanov chce, aby EÚ proti teroristom zakročila ráznejšie ako doteraz

Boj proti terorizmu sa počas prieskumu ukázal ako oblasť, kde si občania najviac želajú zvýšené úsilie zo strany EÚ – želá si to až osem z desiatich opýtaných. Na Slovensku bolo za to 74% respondentov. Podobne je na tom aj bezpečnostná a obranná politika – 67% Európanov sa vyjadrilo, aby tu EÚ konala viac ako doteraz, na Slovensku 64%.

Bezpečnosť občanov je aj stredobodom záujmu Európskeho parlamentu, poslanci už prijali alebo stále pracujú na viacerých legislatívnych návrhoch v tejto oblasti.

Vo februári tohto roku Parlament odobril novú legislatívu proti tzv. zahraničným bojovníkom a osamelým vlkom. Už samotné vycestovanie za teroristami alebo školenia sa u nich je dnes v EÚ považované za trestný čin. Pasy všetkých osôb, ktoré prekračujú vonkajšie hranice EÚ, sú dnes systematicky overované v databázach.

V júli Parlament zriadil osobitný dočasný výbor, ktorého úlohou je preskúmať existujúce protiteroristické opatrenia a poukázať na ich nedostatky. Po roku fungovania jeho členovia predložia správu so svojimi odporúčaniami.

Boj proti teroristom si vyžaduje aj lepšiu kontrolu nad ich financiami. Parlament preto v súčasnosti pracuje na novele smernice proti praniu špinavých peňazí. Aktualizované pravidlá by mali uľahčiť spoluprácu medzi národnými finančnými spravodajskými jednotkami.

Viac..  Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

Počas nadchádzajúcich mesiacov by mali poslanci sfinalizovať aj nový európsky systém hraničných kontrol. V rámci neho by sa už do pasov nemali dávať pečiatky, ale o cestujúcich sa budú uschovávať elektronické záznamy.

Prieskum Eurobarometer

Prieskum sa uskutočnil v celej EÚ v dňoch 18. až 27. marca na vzorke 27 901 respondentov, ktorí boli vybraní tak, aby čo najlepšie odrážali zloženie spoločnosti.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices