Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, Európska lieková agentúra a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb sa obávajú vplyvu používania antibiotík. Ich čoraz častejšie používanie má vplyv na zvyšovanie baktérií, ktoré spôsobujú odolnosť voči antibiotikám.
„Aby sme udržali čo najnižšiu odolnosť na antibiotiká, musíme bojovať súčasne na troch frontoch, a to v oblasti antibiotík určených pre ľudí, pre zvieratá a v oblasti životného prostredia. Práve to sa v Európskej únii a vo svete snažíme dosiahnuť pomocou nedávno spusteného akčného plánu o mikrobiálnej rezistencii,“ uviedol európsky komisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis.
V správe, ktorú vydali tri európske agentúry sa zdôrazňuje rozdielnosť používania antibiotík u zvierat a u ľudí. Zníženie ich používania, v prípadoch, kedy to pacienti nepotrebujú, môže pomôcť znižovať rozsah odolnosti na ne.
Celkové užívanie antibiotík je vyššie u zvierat, ktoré produkujú suroviny na potraviny. V jednotlivých krajinách sa však situácia líši. Vo veterinárnom sektore sa však najviac používajú antibiotíka, ktoré obsahujú kolistín. V správe sa tiež uvádza, že odolnosť voči antibiotikám používaných napríklad na liečbu salmonelózy súvisí s antiobiotikami, ktoré sa dávajú zvieratám.