europsky parlament
Plenárne zasadnutie poslancov EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä budúcnosť EÚ a škandál s otrávenými vajíčkami

Poslanci Európskeho parlamentu sa na najbližšom plenárnom zasadnutí budú zaoberať aktuálnym stavom EÚ, dodávkami plynu a fipronilovým škandálom. Reč bude aj o klimatických zmenách a migrácii.

Správa o stave Únie: Rozprava o budúcnosti EÚ

Doterajšie výsledky pôsobenia Európskej komisie pod vedením Jeana-Clauda Junckera v polovici jej mandátu a snaha o posilnenie Európskej únie tak, aby bola schopná lepšie chrániť svojich občanov a zabezpečiť im hospodársky rast a tvorbu pracovných miest. To budú hlavné témy stredajšej rozpravy s predsedom EK Junckerom, ktorý ju odštartuje prejavom o stave Únie.

WiFi4EU: Bezplatný prístup na internet vo vybraných verejných priestoroch EÚ

Poslanci budú v utorok diskutovať a hlasovať o projekte, ktorý umožní zabezpečiť bezdrôtové internetové pripojenie s jednotným autentifikačným systémom na piatich tisícoch verejných miest, akými sú nemocnice či knižnice, naprieč EÚ.  

Zaistenie dodávok plynu v celej EÚ
Členské štáty čeliace problémom pri dodávkach plynu by v budúcnosti mohli automaticky počítať s pomocou okolitých krajín Únie. Poslanci budú v utorok diskutovať a hlasovať o neformálnej dohode EP s Radou (ministrov) EÚ na nových pravidlách, ktoré by mali posilniť bezpečnosť dodávok plynu v celej EÚ.  

Vajíčkový škandál: Zrýchlenie systému varovania pred rizikovými potravinami

Škandál týkajúci sa kontaminácie vajec insekticídom fipronil, ktorý zasiahol temer všetky členské štáty EÚ, a možnosti zlepšenia systému rýchleho varovania Únie pred rizikovými potravinami, budú v utorok predmetom rozpravy poslancov so zástupcami Komisie a Rady. 

Jednoduchší prístup k službám pre ľudí so zdravotným postihnutím

Poslanci budú v stredu diskutovať a vo štvrtok hlasovať o legislatívnom návrhu, ktorý by mal ľuďom so zdravotným postihnutím zjednodušiť prístup k dôležitým zariadeniam a službám, akým sú telefónne prístroje, bankomaty, automaty na cestovné lístky či letiskové odbavenie.

Boj proti klimatickým zmenám: Zvyšovanie absorpčnej kapacity lesov

Parlament bude v stredu hlasovať o plánoch, ktorých cieľom je zvýšiť schopnosť lesov absorbovať oxid uhličitý a znížiť tak emisie skleníkových plynov. Návrh nariadenia je súčasťou boja proti klimatickým zmenám.

Začiatok práce osobitného výboru pre terorizmus

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Parlament v utorok rozhodne, ktorí tridsiati poslanci zasadnú do lavíc novozriadeného Osobitného výboru EP pre terorizmus (TERR). Výbor sa zíde po prvýkrát vo štvrtok.

Severokórejská jadrová hrozba

Séria nedávnych raketových a jadrových testov zo strany Severnej Kórei a s tým súvisiaci nárast medzinárodného napätia bude v utorok predmetom plenárnej rozpravy poslancov so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogherini.

Budúcnosť vzťahov EÚ-Turecko
Budúce vzťahy medzi EÚ a Tureckom a pokračujúci odklon Ankary od zásad právneho štátu a rešpektovania ľudských práv či slobody médií budú v utorok popoludní predmetom plenárnej rozpravy so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogherini. Parlament prijme k situácii v Turecku aj samostatné uznesenie, plénum o ňom však bude hlasovať až začiatkom októbra.

Migrácia cez Stredomorie: Rozprava v  Federicou Mogherini

Možnosti, ako zastaviť migračné toky do EÚ, a to najmä cez Stredozemné more, budú v utorok predmetom plenárnej rozpravy so šéfkou diplomacie EÚ  Federicou Mogherini.

Výzva na prísnejšiu kontrolu vývozu zbraní z EÚ

Členské štáty by mali zaistiť konzistentnosť svojich rozhodnutí týkajúcich sa kontroly vývozu zbraní a podporiť vytvorenie kontrolného orgánu EÚ, uvádza sa v návrhu nelegislatívneho uznesenia, o ktorého konečnom znení budú poslanci hlasovať v stredu.

Ďalších €500 miliónov na boj proti nezamestnanosti mladých

Parlament bude v stredu hlasovať o navýšení tohtoročného rozpočtu Iniciatívy na podporu zamestnanosti mladých ľudí (YEI) o 500 miliónov eur. Poslanci presadili zvýšenie rozpočtu YEI v rámci rokovaní o revízii Viacročného finančného rámca (MFF). Celkovo by sa na podporu zamestnanosti mladých malo do roku 2020 v porovnaní s pôvodným MFF vynaložiť o 1,2 mld. eur viac.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices