europoslanci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä migráciu a osud Írska po brexite

Hlavnými témami tohto týždňa je spolupráca s Tuniskom a Líbyou pri riadení hraníc, osud Írska po brexite a spolupráca s krajinami Latinskej Ameriky.

Poslanci Európskeho parlamentu sa budú tento týždeň venovať aktivitám vo svojich krajinách, alebo vycestujú na služobné cesty v rámci parlamentných delegácií. Ide o tzv. „zelený týždeň“ vyhradený na vonkajšie parlamentné činnosti.

Migrácia

Viacerí členovia výboru pre občianske slobody zavítajú do Tuniska, kde budú s miestnymi predstaviteľmi hovoriť o spolupráci pri riadení migrácie, kontrole hraníc, pátracích a záchranných akciách, vízach a readmisii. Reč bude aj o súčasnej situácii v Líbyi, najmä čo sa týka rešpektovania ľudských práv v centrách pre utečencov.

Írsko

Parlamentný koordinátor pre brexit Guy Verhofstadt navštívi v stredu a štvrtok Belfast a Dublin. Stretne sa s politickými predstaviteľmi Severného Írska a írskym premiérom a rokovať bude aj s viacerými výbormi írskeho parlamentu. Otázka írskych hraníc je pre EÚ počas rokovaní o brexite jednou z troch priorít.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Spolupráca sa krajinami Latinskej Ameriky

V Salvádore sa tento týždeň koná Euro-latinskoamerické parlamentné zhromaždenie – EuroLat. Delegácia poslancov Európskeho parlamentu sa tu stretne s poslancami krajín Latinskej Ameriky. Medzi hlavnými bodmi rokovaní je budúcnosť multilaterálneho obchodného systému, boj proti organizovanému zločinu a terorizmu a volatilita cien potravín.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices