Antonio Guterres
Generálny tajomník OSN Antonio Guterres. PHOTO: © European Union- EP.

Šéf OSN upozornil na celosvetové problémy. Odsúdil aj KĽDR

NEW YORK / Generálny tajomník OSN Antonio Guterres v úvode všeobecnej rozpravy zasadania Valného zhromaždenia OSN varoval pred konfliktmi vo svete a odsúdil okrem iného aj jadrové a raketové testy KĽDR alebo postup barmskej vlády voči Rohingom. Na Valnom zhromaždení so svojimi príhovormi vystúpia aj prezident Andrej Kiska a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý len pred pár dňami zložil sľub predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN.

Guterres uviedol, že obavy z použitia jadrových zbraní sú v súčasnosti najsilnejšie od konca studenej vojny, a to predovšetkým pre správanie sa Pchjongjangu. Všetky štáty vyzval na dodržiavanie rezolúcie Rady bezpečnosti OSN, ktorá na KĽDR uvaľuje sankcie pre jej zbrojný program. Na jadrové mocnosti sa obrátil s prosbou o úplnú likvidáciu jadrových zbraní vo svete.

Na Valnom zhromaždení už vystúpil aj americký prezident Donald Trump, ktorý na adresu KĽDR uviedol, že ide o zvrátený režim a obvinil ho z bezohľadnej snahy získať jadrové zbrane.

Slová generálneho tajomníka boli venované aj etnickým konfliktom vo svete. Pripomenul náboženské konflikty na Blízkom východe, širšie sa venoval situácii, ktorá vládne v Barme. Od tamojšej vlády žiadal ukončenie vojenských operácií voči menšinovému etniku Rohingov, a aby zaistila dodávky humanitárnej pomoci tejto menšine. 

Viac..  EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Guterres pri slovách o spoločnom postupe v boji proti globálnemu terorizmu zdôraznil, že nestačí len bojovať proti extrémistom ozbrojeným konfliktom, ale treba hľadať a riešiť príčiny, prečo sa ľudia radikalizujú, ako sú napríklad pocit nespravodlivosti, nezamestnanosť či chudoba. Celý svet podľa Guterresa ohrozujú aj klimatické zmeny a záverečnú časť svojej reči venoval migrácii. Podľa neho vďaka klimatickým zmenám a pokračujúcim konfliktom nemôžeme očakávať, že by migrantov na svete ubúdalo. „Migranti nie sú problém. Problém leží v konfliktoch, v prenasledovaní a v beznádejnej chudobe,“ zakončil.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Lajcak

Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Novým veľvyslancom EÚ vo Švajčiarsku má byť slovenský diplomat Miroslav Lajčák, v súčasnosti osobitný predstaviteľ …

Consent choices