Na streche skoly VIA
Na streche školy VIA. PHOTO: archív AS

Štúdium na dánskych univerzitách sa čoraz častejšie teší svojej obľube u slovenských študentov. Prečo je to tak?

Je všeobecne známe, že sa Dánsko zaraďuje medzi jednu z najobľúbenejších krajín, kam sa slovenskí študenti rozhodnú odísť študovať. Je to najmä vďaka odlišnému vzdelávaciemu systému, kde je všetko prepojené s praxou alebo vďaka pohnútke študovať v zahraničí zadarmo a osamostatniť sa od rodičov. Navyše Dánsko, okrem kvalitných škôl, slovenským študentom ponúka rôzne pracovné príležitosti, seba rozvoj, spoznanie nových zahraničných kamarátov či krásnu okolitú krajinu.

V škole 3
V škole. PHOTO: archív AS

Dôležitá je prax, nie teória

Dánsky vzdelávací systém sa zaraďuje medzi tie najlepšie na svete. Môže za to moderný systém školstva, v ktorom sa nachádza len minimum teoretických prednášok a viac je to spojené s riešením reálnych prípadov v skupinách. Študenti si každý deň pred vyučovaním musia naštudovať zadaný prípad plus k tomu nadväzujúcu teóriu a na hodine to už len prediskutujú vo svojej skupine, poprípade celej triede. Učitelia sa snažia zapájať študentov v triede tým, že im neustále kladú otázky, pýtajú sa na názor, diskutujú. Učiteľov pritom vôbec nezaujíma či študenti vedia danú poučku naspamäť ale to, či ju vedia prepojiť s praxou na príkladoch. Ďalšou výhodou dánskeho vzdelávacieho systému je, že počas štúdia majú študenti naordinovanú povinnú polročnú stáž v reálnej firme (je jedno či v Dánsku alebo v zahraničí).

Navyše, štúdium v Dánsku je zadarmo (môže za to vysoký daňový systém). Dánski študenti dokonca automaticky dostávajú mesačné štipendium nazývané SU v hodnote 800€. Zahraniční študenti to majú o čosi ťažšie. Ak chcú poberať toto mesačné štipendium, musia si nájsť prácu a mesačne odrobiť 40 hodín.

Požiadavky na prijatie

Požiadavky na prijatie na dánsku školu nie sú žiadna rocket sience. Stačí ovládať anglický jazyk na úrovni B2, napísať kvalitný motivačný list a už len čakať. Existuje veľa agentúr, ktoré budúcim uchádzačom o štúdium rady pomôžu vybaviť všetko potrebné a dôležité.

(Nákladný) Život v Dánsku

Autorkou tohto článku je Andrea, ktorá už tretí rok žije v Dánsku a študuje Medzinárodný obchod a marketing na VIA University College v Horsens. Ako sama potvrdila, život v Dánsku rozhodne nie je prechádzka ružovou záhradou. Najťažšie sú jednoznačne začiatky, kedy sa ocitáte sám v cudzej krajine, ďaleko od domova, bez náležitých dokumentov potrebných na pobyt v Dánsku a najmä s obmedzeným budgetom.

VIA škola z vnútra
Škola zvnútra. PHOTO: archív AS

Priemerný rozpočet študenta na mesiac predstavuje 600€ (ubytovanie, strava + dodatočné náklady). Dosť veľa peňazí na to, že sa na intráku delíte o ubytovanie s niekým cudzím a stravujete sa výhradne doma. Preto je neúprosné v takejto situácií zvoliť stratégiu A a začať hľadať prácu.

Hovorí sa, že práca sa v Dánsku ťažko hľadá. Andrea však tvrdí, že všetko dá, len treba mať chuť a odhodlanie. Andrei táto chuť a odhodlanie rozhodne nechýbalo, keďže sa jej po krátkom čase (dva týždne po príchode do krajiny) podarilo nájsť si prácu v miestnom hoteli Danica . Išlo síce o manuálnu prácu, ale keď vám za ňu ponúkajú 16€ na hodinu a viac, neberte ju! Samozrejme, každá práca má svoju životnosť (keď sa už ďalej nijako neposúvate) a preto sa Andrea rozhodla podstúpiť rázny krok. Keď videla ponuku pracovať pre dánsku firmu Trendhim ako správkyňa e-shopu pre slovenský trh, nezaváhala ani na sekundu. Dnes je súčasťou tejto firmy a keďže aj študuje, má nárok poberať SU o ktorom sme už písali vyššie. A hoci jej peniaze zo štipendia aj výplaty mesačne ubúdajú na bežné výdavky a dane (priemer je 38%+8%), stále jej na konte ostáva dosť na to, aby viedla plnohodnotný život.

Nočný život v Dánsku

Ako to už býva zvykom, v každej krajine sa študenti radi po večeroch bavia. Výnimkou teda nebude ani Dánsko. Študenti sa po väčšine zdržiavajú v podnikoch, ktoré sa nachádzajú priamo na internátoch. Nájdu tam všetko čo potrebujú, kvalitnú hudbu, lacné pitie či svojich spolužiakov z triedy. Ak im však študentský bar nestačí, môžu sa premiestniť do centra mesta, kde sú podniky otvorené každý štvrtok, piatok a sobotu. Má to však jeden háčik. Drinky v meste sú sakramentsky drahé (jedno tretinkové pivo 7€ napr.)

Zdá sa, že život v Dánsku má svoje veľké pozitíva ale aj negatíva. Ale ako Andrea tvrdí, všetko záleží na subjektívnom presvedčení, z akého uhlu sa na to pozeráme.

O Andrea Sotoňáková

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices