kostol
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Živá reťaz na hraniciach: Poliaci sa budú modliť za ochranu pred islamizáciou a teroristickými útokmi

VARŠAVA / Prvú októbrovú sobotu si v Poľsku budú zrejme dobre pamätať. Asi 1,5 milióna katolíckych veriacich sa chystá vytvoriť živú reťaz okolo štátnych hraníc, ktorá meria 3 511 kilometrov. Ľudia s ružencom sa chytia za ruky a budú sa modliť v snahe ochrániť krajinu pred teroristickými útokmi a vlne islamu.

Akcia má ale aj svojich odporcov. Tí označujú podobné aktivity za snahy izolovať Poľsko od Európy a vrátiť ho do stredoveku. Projekt, ktorý má názov Ruženec na hraniciach, je mimoriadne náročný na logistiku a pripravuje sa už niekoľko mesiacov. Veriaci sa najprv stretnú v 319 kostoloch na slávnostnej omši, odkiaľ sa presunú do štyroch tisíc modlitebných zón, nachádzajúcich sa priamo na hraniciach so siedmimi susediacimi štátmi.

Boj so zlom

„Od 14:00 hodiny do 15:00 sa držiac za ruky budeme modliť proti islamizácii a teroristickým útokom, ktoré sa šíria v Európe, ale tiež proti oddeľovaniu sa Západu od kresťanských koreňov,“ hovorí organizátor Maciej Bodasiński. Obrovský rozmach akcie organizátori zdôvodnili tým, že „za súčasného ohrozenie nie je možné konať inak.“

„Naše dejiny potvrdzujú, že veriace Poľsko bolo vždy bezpečné, ale upadlo, akonáhle sa vzdialilo od viery. Cítime, že svet, ktorý nás obklopuje, potrebuje záchranu. Modlíme sa ruženec, pretože ten je silnou zbraňou v boji so zlom. Dokonca tak silnou, že dokáže zmeniť chod dejín,“ prehlásil Bodasiński.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Sociológ nesúhlasí

Podľa krakovského sociológa Konrada Pedzwiatra Poliaci patria k najviac islamofóbnym krajinám v Európe. „Potvrdzuje to aj fakt, že skutočný počet moslimov žijúcich v Poľsku nadhodnocujú až 70-násobne.“ Poliaci sú podľa prieskumu presvedčení, že v ich krajine žije sedem percent moslimov z celkovej populácie. Fakty ale ukazujú, že ich je len 0,1 percent, uvádza portál novinky.cz. Tento strach prenášajú aj do bežného života. Každý tretí Poliak zastáva názor, že ich treba u nich pripraviť o prácu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices