Sulik
Europoslanec Richard Sulík. PHOTO: © European Union- EP.

Richard Sulík: Pri tzv. jadre majme v prvom rade na zreteli záujmy občanov SR

Strana Sloboda a Solidarita považuje za škodlivý postoj premiéra Roberta Fica, ktorý už celé týždne traumatizuje krajinu rečami o akomsi jadre, o ktorom dodnes nepovedal, čo to vlastne je. Vyhlásil to predseda SaS Richard Sulík na brífingu k výsledkom prieskumu o vstupe SR do jadra, realizovaného agentúrou Polis.

Pred tromi mesiacmi urobila agentúra Polis pre SITA reprezentatívny prieskum s otázkou, či by Slovensko malo smerovať do európskeho jadra. Richard Sulík považuje takto položenú otázku za neúplnú. „Je to, ako keby ste sa spýtali ľudí, či chcú nízke dane, alebo pečené holuby. Preto nijako neprekvapilo, že 69,3 % opýtaných odpovedalo áno. Áno, chceme byť v jadre, áno, chceme nižšie dane, áno, chceme pečené holuby, veď kto by nechcel,“ uviedol R. Sulík.

Predseda liberálov poveril rovnakú agentúru, aby zopakovala prieskum, no tentokrát už s úplnými otázkami. Otázky boli konzultované so šéfom agentúry Polis Jánom Baránkom tak, aby neboli sugestívne. „To znamená, že sa budeme pýtať, či chcú občania, aby Slovensko smerovalo do jadra Európskej únie, aj keď to bude niečo stáť. Konkrétne: ak jadro bude znamenať vyššie danie, ďalšie peniaze pre Grécko, prijímanie utečencov či zachraňovanie európskych bánk. Vo všetkých štyroch prípadoch odpovedala väčšina opýtaných nie, v rozmedzí medzi 52 % – 68 %,“ poznamenal Richard Sulík.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Postoj SaS je v otázke jadra nemenný. „My vravíme, áno, rokujme, rozhodne buďme pri stole a snažme sa vplývať na budúci vývoj Európskej únie.  Zároveň sa však neplašme. Majme v prvom rade na zreteli záujmy občanov Slovenska. EÚ nie je samoúčelný projekt, ale prostriedok na to, aby sa ľudia tu na Slovensku mali lepšie. Mimochodom, SaS ako jediná predložila ucelený a konkrétny návrh reformy EÚ,“ pripomenul Sulík a doplnil: „Jadro neexistuje. Je to yeti, Columbova žena. Nazvime si to, ako chceme, ale nenechajme sa balamutiť rečami Roberta Fica, ktorý zavádza verejnosť a slepo sa hrnie do nejakého jadra.“

Richard Sulík opakovane vyzval premiéra na televíznu diskusiu na tému jadro. „Vyzývam Roberta Fica, aby prestal posielať odkazy cez rôzne videá z bezpečia úradu vlády, to je zbabelé. Nech príde ako chlap obhájiť svoju pozíciu,“ uzavrel predseda SaS.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices