zamestnanci, mzdy
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slováci sa vo veľkom vracajú zo zahraničia, už sa im tam neoplatí pracovať

BRATISLAVA / Slováci sa vo veľkom začínajú vracať domov. Mnohým sa už neoplatí pracovať tak, ako to bolo v minulosti. Podľa odborníkov ide o takzvanú návratovú migráciu. Lacnú pracovnú silu Slovákov postupne nahrádza ešte lacnejšia z východu. A Slováci sú už jednoducho drahí.

„Rumuni a Bulhari sú za tú mzdu ochotní robiť ťažšiu prácu alebo dlhšie alebo v horších podmienkach. Z týchto dôvodov sú Slováci nahrádzaní Bulharmi a Rumunmi,“ uviedol Martin Kahanec z Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce.

Jedným z takýchto navrátilcov je aj vysokoškolsky vzdelaný IT špecialista. Po 12 rokoch v Kanade sa definitívne vrátil na Slovensko. „Vrátil som sa späť predovšetkým kvôli rodine a priateľom, navyše ani moja manželka žila sedem rokov vo Fínsku a v zahraničí už žiť nechcela. Ako ITčkar by som to mal teraz na Slovensku podobné ako v Kanade, ale rozhodol som sa venovať fyzioterapii, čo nie je veľmi finančne výnosné, ale verím, že aj toto sa zlepší,“ hovorí Martin Šóš.

Odborníci hovoria, že ekonomická situácia u nás doma sa výrazne zmenila.Kedysi išli mladí ľudia na pár rokov do zahraničia a zarobili si na byt, alebo dom. Lenže vďaka silnému kurzu eura sa už opláca ostať aj na Slovensku. „Na Slovensku máme veľa neobsadených miest, aj z toho dôvodu, že mnohí naši ľudia odchádzali do zahraničia, a to len vyvoláva tlak na mzdy, zvyšuje to šancu, že si nájdu naši ľudia prácu doma,“ dodal Kahanec.

Ak si porátame aj životné náklady za bývanie a jedlo napríklad niekde v Nemecku, plus odlúčenie od rodiny, mnohí si už zvolia domáce Slovensko. Potvrdzuje to aj prípad Dušana z Košíc. Pracoval v Austrálii, Anglicku, Spojených štátoch a v Kanade. Po rokoch v zahraničí sa aj on definitívne vrátil na Slovensko. „Ten efekt, ktorý to malo v minulosti, že človek zarobil doláre a zmeni to za koruny a mohol si dovoliť kúpiť nehnuteľnosť, naštartovať mladý život, to už nie je tak, pretože cena práce je už porovnateľná,“ hovorí podnikateľ Dušan Vizi.

Viac..  Priemyselná produkcia v eurozóne aj v EÚ vo februári medzimesačne vzrástla

Ekonomické dôvody teda už pre mnohých nie sú dostatočne veľké, aby pre ne žil v cudzine, odlúčený od širokej rodiny a priateľov. Dušan, ktorý teraz na Slovensku podniká v oblasti stavebníctva, vidí zmeny aj v tejto oblasti. „Sú tu možnosti. Ja som v stavbarine, stavia sa tu dosť, ľudia už chcú kvalitu. Dokážu viac zaplatiť za služby, takže tým pádom sa tu oplatí už podnikať viac,“ hovorí Dušan Vizi.

Minulý rok pracovalo krátkodobo v zahraničí približne 150 tisíc Slovákov, teraz je to už o 10 percent menej a toto číslo aj bude podľa odborníkov naďalej klesať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices