veda, vyskum
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Na výskum a vývoj vynakladáme oveľa menej prostriedkov ako je priemer EÚ

BRATISLAVA / Slovensko s ohľadom na veľkosť svojej ekonomiky vynakladá na výskum a vývoj výrazne menej prostriedkov ako je priemer Európskej únie. Vo svojej analýze o tom informovalo slovenské ministerstvo školstva, podľa ktorého objem peňazí do tejto oblasti v minulom roku výrazne poklesol.

Počas minulého roka investovalo päťmiliónové Slovensko do výskumu a vývoja takmer 641 miliónov eur, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje pokles o zhruba tretinu. V prepočte na výkon ekonomiky to znamená zníženie na 0,79 percenta HDP z 1,19 percent HDP v roku 2015, keď Slovensko do tejto oblasti zvýšilo výdaje aj v súvislosti s ukončením čerpania prostriedkov z európskych fondov. 

Slovensko pri financovaní výskumu a vývoja výrazne zaostáva za priemerom členských štátov EÚ. V týchto krajinách dosiahli výdaje na tento účel v priemere 2,03 percenta HDP. Slovensko vo svojej skoršej stratégii počíta s tým, že na výskum a vývoj bude v roku 2020 vynakladať aspoň 1,2 percenta HDP.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Po prepuknutí aféry ohľadom netransparentného rozdeľovania európskych dotácií na výskum a vývoj rezignoval aj minister školstva Peter Plavčan. Nová ministerstva školstva Martina Lubyová potvrdila zrušenie jedného z kontroverzných dotačných programov v hodnote asi 300 miliónov eur. Lubyová opäť ohlásila vypísanie nového programu v hodnote 33 miliónov eur na podporu výskumu a vývoja. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices