Fico
Robert Fico. PHOTO: © European Union.

Robert Fico: Postoj Slovenska je principiálny, žiadne povinné kvóty neprichádzajú do úvahy

„Vytváranie spoločných obranných síl do budúcnosti má obrovský potenciál,“ povedal premiér na brífingu po samite Európskej rady v Bruseli.  Slovenská republika je pripravená o tejto spolupráci rozhodnúť vo vláde v priebehu novembra.

Sú krajiny, ktoré sa budú chcieť hlbšie integrovať, ale ak to myslíme vážne s účasťou v jadre, pretože tomu nezabránime, že niektoré krajiny budú chcieť ísť rýchlejšie a budú sa chcieť hlbšie integrovať, tak my musíme byť pri tom,“ dodal predseda vlády podľa ktorého je naštartovanie procesu posilnenej obrannej spolupráce mimoriadne dôležité.

Lídri EÚ na druhom pracovnom rokovaní diskutovali o brexite. „Mňa osobne potešilo, že britská premiérka ponúkla ešte väčšie garancie pre občanov EÚ, ktorí žijú a pracujú vo Veľkej Británii, rovnako očakáva, že sa tak budeme správať my k občanom Veľkej Británie,“  uviedol predseda vlády a doplnil, že v Británii pracuje okolo 3 miliónov občanov z Európskej únie.

Podľa Roberta Fica politici, ktorí podporovali brexit si neuvedomovali komplexnosť a zložitosť vzťahov a prepojenie finančné, inštitucionálne a legislatívne. Odchodom tejto krajiny z EÚ odchádza silná ekonomika, ktorá výraznou mierou prispievala do rozpočtu. „Pokiaľ ide o obdobie, keď bude Británia súčasťou Únie, tak žiadna krajina nedostane menej z rozpočtu a nebude platiť viac, budú si plniť záväzky,“ zdôraznil premiér. Podľa predsedu vlády brexit nemôže byť víťazstvom Veľkej Británie a nesmie ohroziť finančný život v EÚ, vzájomný obchod a ľudí.

Počas dvojdňového samitu Európskej rady v Bruseli predstavitelia členských krajín Únie rokovali aj o presunutí Európskej liekovej agentúry z Londýna. O presun sídla do Bratislavy sa uchádza aj Slovensko. „Pripravili sme veľmi kvalitnú ponuku, čo ocenila aj Európska komisia vo svojom objektívnom technickom hodnotení. My sme splnili všetky technické a kvalitatívne predpoklady a kritériá a sme schopní zabezpečiť kontinuitu práce tejto agentúry,“ uviedol premiér Fico.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Slovenská republika sa bude snažiť, aby sa zachovala geografická rovnováha pri sídlach európskych inštitúcií, ktoré sú v členských štátoch EÚ. „Slovensko je krajina, ktorá nemá žiadnu európsku inštitúciu a uchádzame sa o podporu V4,“ doplnil premiér. Rozhodnutie o presunutí sídla Európskej liekovej agentúry z Londýna sa očakáva v novembri.

Témou samitu v Bruseli bola aj migrácia. „Prispeli sme do zvereneckého fondu pre Afriku 600 tisíc eurami a uvažujeme, že prispejeme ďalším miliónom eur,“ povedal Robert Fico. Podľa slov premiéra musia štáty Únie chrániť svoje hranice a spolupracovať s tretími krajinami, aby zabránili nelegálnej migrácii. Na spoločnej azylovej politike sa štáty EÚ majú dohodnúť v prvom polroku 2018. „Postoj Slovenska je principiálny, žiadne povinné kvóty neprichádzajú do úvahy,“ povedal Fico a zdôraznil, že Slovensko je bezpečná a stabilná krajina.

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices