V4
Samit V4 v Bruseli. PHOTO: © European Union.

Nový návrh azylového systému V4 odmieta. Zhoda musí byť jednomyseľná

BRUSEL / Krajiny Európskej únie sa na samite dohodli, že ohľadom azylového systému dosiahnu jednomyseľnú zhodu. To znamená, že štáty, ktoré odmietajú povinné kvóty by už nemali byť prehlasované.

Európska komisia minulý rok navrhla nový azylový systém, ktorého súčasťou majú byť aj povinné kvóty. Mali by platiť pre prípad, že by Európsku úniu v budúcnosti postihla nová veľká utečenecká vlna. V takom prípade by si podľa návrhu mali časť utečencov rozdeliť všetky štáty Európskej únie. Česko a ďalšie krajiny, predovšetkým krajiny V4, ale návrh tvrdo odmietali.

Lídri sa nakoniec na samite dohodli, že návrh začne platiť iba v prípade, že sa na ňom jednomyseľne zhodnú všetci. „Tlak na povinné kvóty sa mení, majú čím ďalej, tým menšiu podporu,“ uviedol premiér Česka Bohuslav Sobotka.

Prioritou štátov je, aby žiadateľov o azyl prichádzalo na ich územie čo najmenej. Krajiny Európskej únie tak podniknú ďalšie peniaze napríklad na podporu Líbye, aby bola schopná migrantov zadržať na svojom území. Členské štáty tiež chcú zlepšiť podmienky ľudí žijúcich v Líbyi, čo má podľa nich znížiť ich motiváciu snažiť sa dostať do Európy. 

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Podľa portálu Ihned.cz, z Líbye cez Stredozemné more priplávalo do Talianska v tomto roku zhruba 109 000 ľudí. Drtivá väčšina týchto ľudí priplávala v prvej polovici roka. Od leta sa ale počet migrantov znížil.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices