korcok
Ivan Korčok na Tatra Summite. PHOTO: MZV.

Ivan Korčok na Tatra Summite: Slovensko chce čo najlepšie riešenia pre EÚ

Pre Slovensko zostáva Vyšehradská skupina prvou alternatívou na hľadanie spoločných prienikov v Európskej únii. S týmto konštatovaním otvoril štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok panel k budúcnosti Únie na Tatra Summite 2017 (27. október) na Štrbskom Plese. Zároveň dodal, že keď sa celá skupina nezhodne, neznamená to automaticky jej rozklad. Napriek našim snahám o zbližovanie pozícií, v spolupráci s V4 nie je nevyhnutné ísť za každú cenu. Vyšším cieľom pre Slovensko sú čo najlepšie riešenia pre celú EÚ,“ konštatoval I. Korčok. Tento postup bol zvolený aj pri hlasovaní k revízii smernice o vysielaní pracovníkov. Napriek rôznorodému prístupu k hlasovaniu sme dosiahli najlepší možný výsledok v porovnaní s prvotným návrhom.

Vo vystúpení sa štátny tajomník zameral aj na slovenský pohľad na budúcnosť Európy. „Naše vnímanie spočíva v troch úrovniach: Po prvé, primárne treba dokončiť, čo sme začali a to platí tak v dobudovaní eurozóny, ako aj pri návrate k Schengenu bez vnútorných hraníc. Práve v týchto oblastiach pociťujú naši občania najväčšie dopady. Po druhé, základným princípom je jednota všetkých štátov, avšak tá nemôže ísť na úkor pokroku. A po tretie, popri diskusiách k víziám sú kľúčové konkrétne výsledky ako napríklad v digitálnej agende, kde sme zrušili roamingové poplatky,“ zosumarizoval štátny tajomník.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Okrem vystúpenia v paneli bilaterálne rokoval s francúzskou ministerkou pre európske záležitosti N. Loiseau. Stretnutie potvrdilo, že naše vzťahy s Francúzskom sú dnes zrejme najživšie za ostatných 25 rokov. Intenzívne spolupracujeme na vytváraní obrazu budúcej Európy, diskutujeme o jednotlivých scenároch a ideách v nadväznosti na proces, ktorý sa začal tzv. Bratislavským summitom počas nášho predsedníctva v Rade EÚ. Slovensko má svoje záujmy a svoje predstavy, sme pripravení o nich diskutovať, a to aj v nadväznosti na vizionárske návrhy prezidenta Macrona.

Na stretnutí štátnych tajomníkov V4 s francúzskou ministerkou sa potvrdilo spoločné odhodlanie naďalej aktívne hľadať prieniky vo viacerých oblastiach vzájomnej spolupráce. Partneri sa zhodli, že naše krajiny môžu spoločne pomôcť v oblasti migrácie africkým krajinám pôvodu, a tým odbremeniť aj krajiny EÚ, ktoré najviac pociťujú migračný tlak.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices