autosedacka
Detská autosedačka. PHOTO: © European Union, 2017.

Rodičia, pozor! Už o dva mesiaca začínajú platiť zásadné zmeny o detských autosedačkách

Od prvého januára 2018 vstupuje do platnosti nový predpis pre detské autosedačky, ktoré majú byť bezpečnejšie. Čo ale s tými starými? Rodičia sa obávajú, že budú musieť investovať ďalšie peniaze na vymenenie autosedačiek. Nie je to ale celkom tak.

Novú sedačku od tej starej na prvý pohľad takmer neodlíšite. Nový predpis prináša 3 základné zmeny. Začne totiž platiť nová európska norma ECE R129. Zlepšiť má bezpečnosť prepravovaného dieťaťa v aute.

V protismere jazdy

Tá najdôležitejšia je, že deti budú musieť byť vozené v protismere jazdy až do veku pätnástich mesiacov. „Pretože vy, keď upnete dieťa v smere jazdy a príde ku kolízií, tak to dieťa je najviac poškodené, tým že hlavička letí dopredu a krčná chrbtica ho neudrží,“ povedal dopravný konzultant Maroš Palesch. Podľa niektorých odborníkov je najbezpečnejšie voziť dieťa v protismere jazdy až do štyroch rokov. Tak to robia napríklad aj vo Švédsku, kde prvú autosedačku pre deti v protismere jazdy vyvinuli už v roku 1963.

Výška dieťaťa a izofix

Nové autosedačky sa budú predávať podľa výšky dieťaťa. Každé z nich má inú stavbu tela. Veľmi dôležité sú správne prichytené ramená dieťaťa pásmi. Treťou dôležitou zmenou, ktorá straší matky na internete je izofix. Nové homologizované sedačky už nebude možné pripevniť pásom. „Ak máte autosedačku a máte ju bezpečne ukotvenú a viete, že ste kúpili dobrú sedačku nemusíte utekať do obchodu kupovať novú,“ dodal Palesch.

Viac..  Peter Pollák o norme Euro 7: Automobilky dostali viac času

Nemáte ISOFIX?

Pokiaľ vaše auto nie je vybavené systémom isofix, ale detskú autosedačku upevňujete bezpečnostným pásom, nemajte zatiaľ obavy, panika je zbytočná. Začne totiž platiť tzv. prechodné obdobie, ktoré potrvá 5 rokov. Nie ste teda povinní meniť detskú autosedačku za novú. Nové pravidlá sa však vzťahujú na kúpu novej sedačky.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Consent choices