katalansko
PHOTO: Facebook/free catalunia

Na demonštráciách za jednotu Španielska sa zúčastnilo až milión ľudí

BARCELONA / V meste sa na demonštrácii za jednotu Španielska zišlo viac ako milión ľudí, uviedli to organizátori akcie. Demonštrujúci nesú španielske a katalánske vlajky a volajú Ďakujeme Španielsko, Katalánsko ťa miluje.

Demonštráciu za jednotu Španielska zvolala organizácia Katalánska občianska spoločnosť. Ľudia so španielskymi vlajkami vyrazili do ulíc, schádzali sa aj pred veliteľstvom polície. Demonštrácie sa konajú pod heslom „Všetci sme Katalánsko“ a majú byť protestom proti rezolúcii o nezávislostim ktorú v piatok schválil katalánsky parlament. 

Organizátori na proteste očakávajú masovú účasť. Demonštrácie sú dalším dôkazom toho, ako sú Katalánci v otázke nezávislosti rozdelení. Podľa prieskumu španielskeho denníka El Mundo by separatisti vo voľbách stratili väčšinu, ktorú majú v súčasnosti v regionálnom parlamente. Síce by dostali najviac hlasov, no v 135-člennom parlamente by obsadili najviac 65 kresiel, pričom by im k absolútnej väčšine chýbali tri mandáty.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Vo voľbách, ktoré sa majú konať v decembri zatiaľ môžu kandidovať aj ministri zosadenej katalánskej vlády. Zatiaľ nie sú obvinení, no pre rezolúciu o nezávislosť im hrozí trestné stíhanie. Pre snahy o nezávislosť prevzal Madrid od soboty vedenie nad Katalánskom a rozpustil parlament. Voľby vyhlásili na december. 

O red

Odporúčame pozrieť

katalansko

Katalánski separatisti v Európskom parlamente možno prídu o imunitu

Európsky parlament v pondelok rozhoduje o tom, či je potrebné zrušiť imunitu bývalého prezidenta španielskeho …

Consent choices