alkohol, erasmus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Najviac alkoholu pijú mladí. Počet úmrtí spôsobených alkoholom neklesá

BRATISLAVA / Za posledné desaťročia Slováci pijú síce menej alkoholu, ale stále sme sa ešte nedostali pod svetový či európsky priemer. Pijeme veľa a čo je horšie, najviac pijú mladí a počty úmrtí spôsobených alkoholom zostávajú rovnaké. Úrad verejného zdravotníctva preto predložil vláde na schválenie nový Národný akčný plán, do ktorého zapája aj niekoľko ďalších ministerstiev. Jedným z cieľov je znížiť spotrebu alkoholu do roku 2025 o jednu desatinu.

V roku 1990 priemerný Slovák vypil za jeden rok toľko čistého alkoholu, koľko je v približne 25 litroch bežne dostupného tvrdého alkoholu. Podľa štatistického úradu to bolo presne 10,4 litra čistého alkoholu na hlavu.

„Od roku 1990 sa na Slovensku zaznamenáva klesajúci trend spotreby alkoholu,“ vysvetľuje Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva.

V rámci Európy sme na tom lepšie, ale aj tak nad priemerom. Zaujímavé je však napríklad to, že kým pitie piva kleslo až o nejakú tretinu a liehovín o takmer polovicu, spotreba vína zostala viac-menej rovnaká. Výrazne nadpriemernú spotrebu majú mladí ľudia, čo podľa odborníka skreslilo potešujúci pokles.„V 90. rokoch, keď sa otvorili hranice a ľudia začali chodiť za prácou, tak títo konzumenti nám ubudli,“ hovorí odborník na závislosti ministerstva zdravotníctva Ľubomír Okruhlica.

Najpodstatnejšie je, že počty úmrtí a poškodení zdravia v dôsledku alkoholu sa nijako nezmenili. „Máme stále vysokú mieru ťažkých poškodení pečene, rakoviny z alkoholu,“ dodáva Okruhlica. Štatistické dáta sú v skutočnosti o niečo vyššie, keďže do nich nie je zahrnutý alkohol vyrobený po domácky. U vína je to zhruba 20 percent a pri liehovinách dokonca až jedna tretina. Nadmerné pitie alkoholu má nielen zdravotné dôsledky, ale aj spoločenské.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

„Rovnako alkohol ničí medziľudské vzťahy,“ dopĺňa Drobová. Úrad verejného zdravotníctva preto pripravil aktualizovaný návrh Národného akčného plánu, ktorý predložil našej vláde na schválenie. Cieľom je znížiť spotrebu alkoholu najmä u mládeže. V praxi by to znamenalo z desiatich pohárikov zredukovať ich na deväť. Pokiaľ by v poradí každý desiaty pohár odmietol naozaj každý, kto pije alkohol, tento cieľ by Slovensko dosiahlo prakticky okamžite.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices