Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union- EP.

Ako kôl v plote. USA sú jedinou krajinou, ktorá nepodporí klimatickú dohodu

USA / Sýria sa rozhodla podporiť parížsku klimatickú dohodu a tým sa Spojené štáty stali poslednou krajinou, ktorá ju nepodpísala. Sýria oznámila ochotu podpísať dohodu na konferencii OSN o klíme v nemeckom Bonne.

Potvrdzujem, že Sýrska arabská republika podporuje implementáciu parížskej klimatickej dohody, s cieľom dosiahnuť požadované globálne ciele a reflektovať princípy spravodlivosti a zdieľanej zodpovednosti, no v súlade so schopnosťami každého zo signatárov,“ vyhlásil zástupca sýrskeho ministra pre miestnu správu a životné prostredie, M. Wadah Katmawi. Dodal, že vyspelé krajiny, ktoré sú hlavnými prispievateľmi k dôvodom klimatických zmien – by mali podporovať menej rozvinuté krajiny finančne aj technológiami.

Sýria sa kvôli občianskej vojne nezúčastnila na rokovaniach o klimatickej dohode v roku 2015. Vtedy dohodu podpísalo takmer 200 krajín. Nikaragua bola jediný štát, ktorý dohode vytýkal, že problémy klimatickej zmeny nerieši dostatočne. Nakoniec však koncom októbra aj Nikaragua oznámila, že sa pripája. Prvá dáma Rosario Murillo povedala: „Je to jediný svetový nástroj, ktorý nám umožňuje zjednotiť zámery a snahy v boji proti klimatickým zmenám a prírodným katastrofám.

Prezident Donald Trump v júni oznámil, že Spojené štáty odstupujú od klimatickej dohody. Proces sa má ukončiť v roku 2020. Na decembrový summit o klimatických zmenách v Paríži amerického prezidenta ani nepozvali. Zástupcovia americkej vlády môžu dostať pozvánku neskôr. Francúzsky prezident Emmanuel Macron si z Trumpa uťahoval v televíznom príhovore, kde parafrázoval jeho volebné heslo so slovami „make our planet great again„, teda spravme našu planétu opäť veľkou.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Trumpove rozhodnutie vyvolalo vlnu nevôle. Bývalý prezident Barack Obama, ktorého administratíva vyrokovala dohodu, vyhlásil, že rozhodnutie ublíži americkým pracujúcim: „krajiny, ktoré zotrvajú v parížskej dohode budú krajinami, ktoré budú žať výhody v podobe pracovných miest a vytvorených priemyselných odvetví.“ Podľa CNN mnohí americkí starostovia a guvernéri sú naďalej odhodlaní dodržiavať záväzky klimatickej dohody vo svojej vlastnej jurisdikcii. Spojené štáty americké sú podľa databázy Európskej komisie druhým najväčším producentom oxidu uhličitého na svete po Číne. V roku 2015 USA uvoľnili do ovzdušia 5,1 miliónov kiloton oxidu uhličitého, viac ako všetkých 28 krajín Európskej únie dohromady, takmer šestinu všetkých globálnych emisií.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices