europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament chce, aby EÚ ešte viac posilnila väzby so svojimi východnými susedmi

Pri príležitosti blížiaceho sa samitu Východného partnerstva Európsky parlament navrhuje, ako môže EÚ zintenzívniť svoje vzťahy s Ukrajinou, Gruzínskom a Moldavskom. 

Ukrajina, Gruzínsko a Moldavsko sa aj napriek tlakom z Ruska snažia prehĺbiť svoje vzťahy s Európskou úniou. Ich občania k nám môžu cestovať bez víz a firmám sa vďaka dohodám o voľnom obchode otváraj nové podnikateľské možnosti.

Európsky parlament by však bol rád, keby EÚ ešte viac posilnila väzby so svojimi východnými susedmi. Vyplýva to z nedávnej správy, ktorú prijali členovia zahraničného výboru a o ktorej bude v novembri hlasovať celé plénum. Poslanci sa tu sústreďujú práve na Ukrajinu, Gruzínsko a Moldavsko, keďže tieto tri krajiny dosiahli za posledné roky, čo sa týka spolupráce s EÚ, značný pokrok.

Naši východní partneri potrebujú podporu

Jedným z hlavných odporúčaní je vytvorenie trustového fondu z verejných i súkromných zdrojov.  Mohol by sa využívať na investovanie do projektov na zlepšenie socioekonomických štruktúr. Okrem toho by EÚ vďaka nemu mohla rýchlo a pružne reagovať, ak by sa v týchto krajinách vyskytli akékoľvek krízy.

Podľa poslancov si tieto krajiny za svoje pro-európske reformy zaslúžia „odmenu.“ EÚ by im mala podľa nich poskytnúť dodatočnú hospodársku podporu a prehĺbiť s nimi svoje doterajšie vzťahy.

„Je veľmi dôležité, aby sme pre pridružené krajiny vytvorili nový model Východného partnerstva, ktorý im v budúcnosti umožní vstúpiť do colnej, energetickej aj digitálnej únie,“ vysvetľuje litovská poslankyňa zo skupiny EPP Laima Andrikienė, jedna z autorov spomínanej správy.

Nové opatrenia, ktoré poslanci navrhujú, by mali doplniť existujúce projekty a štruktúry EÚ v tomto regióne. V návrhu sa kladie dôraz aj na to, aby sa EÚ i naďalej snažila primäť Rusko k vyriešeniu teritoriálnych konfliktov s týmito krajinami. V januári 2018 sa totiž skončia sankcie EÚ Rusom.

Existujúce vzťahy s EÚ

Východné partnerstvo je akýmsi rámcom pre spoluprácu medzi EÚ a jej východnými susedmi, konkrétne Ukrajinou, Gruzínskom, Moldavskom, Arménskom, Azerbajdžanom a Bieloruskom. Andrikienė pripomína, že od jeho začiatku v roku 2009 sa politický kontext radikálne zmenil.  Spomína pritom „ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine v roku 2014, pripojenie Krymu, okupovanie východnej Ukrajiny a nedoriešené konflikty Kremlinu s Moldavskom a Gruzínskom.“

Podotýka však, že tri z týchto partnerských krajín – Ukrajina, Gruzínsko a Moldavsko, aj napriek ruským zásahom podpísali s EÚ asociačné dohody a dohody o voľnom obchode (v rámci rozsiahlej a komplexnej zóny voľného obchodu – CDFTA).

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Spoluautor správy, nemecký sociálny demokrat Knut Fleckenstein, dodáva, že toto partnerstvo je oveľa viac ako len podpisovanie dohôd. Jeho „cieľom je budovať dôveru a podporovať spoluprácu medzi všetkými partnermi v záujme dosiahnutia konkrétneho prospechu pre občanov – či už je to rešpektovanie základných slobôd, zlepšenie životného štandardu, vyhliadok do budúcnosti a uľahčenie kontaktu medzi ľuďmi,“ vysvetľuje.

Blížiaci sa samit Východného partnerstva

Návrh zahraničného výboru EP bude predložený Rade, Komisii a Európskej službe pre vonkajšiu činnosť ešte pred samitom Východného partnerstva, ktorý sa bude konať  24. novembra v Bruseli.

 „Musíme sa postarať o to, aby boli výsledky samitu konkrétne a aby zabezpečili dlhodobé investície a zlepšenie života ľudí v príslušných krajinách. Pre občanov je veľmi dôležité, aby EÚ podporovala tamojšie hospodárske reformy,“ hovorí Laima Andrikienė.

Knut Fleckenstein dodáva, že „úspešné Východné partnerstvo musí zredukovať sociálne a hospodárske rozdiely a korupciu, zabezpečiť lepšie prepojenie týchto krajín v oblasti dopravy, infraštruktúry a energetiky, umožniť bezvízové cestovanie a zvýšiť počet príležitostí pre študentské výmeny a kontakty medzi ľuďmi.“

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices