europsky parlament
Plenárne zasadnutie poslancov Európskeho parlamentu. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä boj proti dumpingu a spotrebiteľské práva

Poslanci Európskeho parlamentu sa na tohtotýždňovom plenárnom zasadnutí budú zaoberať Filmovou cenou LUX, novými pravidlami na ochranu pracovných miest a priemyslu v EÚ, a zlepšením ochrany spotrebiteľských práv. Reč bude aj o bezpečnosti na cestách, stave právneho štátu v Poľsku a Paradise Papers.

Slovenský prezident Andrej Kiska v Európskom parlamente
Poslancom sa v stredu napoludnie v rámci slávnostného zasadnutia Európskeho parlamentu prihovorí prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. V pléne EP vystúpi ako druhý prezident SR, a to po Rudolfovi Schusterovi, ktorý sa europoslancom prihovoril v máji 2001.

Filmová cena LUX: Vyhlásenie víťaza za rok 2017

Predseda EP Antonio Tajani vyhlási v utorok v Štrasburgu víťaza 11. ročníka filmovej ceny LUX. Tohtoročnými finalistami sú filmy BPM – 120 tepov za minútu (Francúzsko) od Robina Campilla, Sámska krv (Švédsko, Nórsko, Dánsko) od Amandy Kernell a Western (Nemecko, Bulharsko, Rakúsko) od Valesky Grisebach.

Boj proti dumpingu: Konečné hlasovanie o nových pravidlách na ochranu pracovných miest a priemyslu v EÚ

Poslanci budú v stredu hlasovať o nových pravidlách, ktoré by mali pomôcť obmedziť dumpingové a subvencované dovozy z tretích krajín.

Internetové nákupy: Zlepšenie ochrany spotrebiteľských práv
EP bude v utorok diskutovať a hlasovať o novej legislatíve, ktorá by mala zvýšiť ochranu spotrebiteľov pred podvodmi pri internetových nákupoch a rýchlejšie odhaliť nepoctivých predajcov.

Bezpečnosť na cestách: Povinné asistenčné systémy v nových automobiloch

Nové asistenčné systémy zamerané na zvýšenie bezpečnosti na cestách by mali byť v budúcnosti súčasťou základnej výbavy automobilov. Vyplýva to z návrhu uznesenia, o ktorom budú poslanci diskutovať v pondelok a hlasovať v utorok.

Stav právneho štátu v Poľsku: Hlasovanie o uznesení

Viac..  Europarlament prijal nové pravidlá transparentnosti pre politickú reklamu

Parlament bude v stredu diskutovať a hlasovať o uznesení, ktoré zhodnotí priebeh dialógu medzi EÚ a poľskou vládou v otázkach rešpektovania právneho štátu a demokracie v krajine.

Právny štát a sloboda médií na Malte v hľadáčiku poslancov

V nadväznosti na brutálnu vraždu investigatívnej novinárky a blogerky Daphne Caruany Galizie budú poslanci v utorok diskutovať o právnom štáte na Malte a v stredu prijmú k situácii v krajine samostatné nelegislatívne uznesenie.

Paradise Papers: Rozprava o snahách vyhnúť sa platbe daní

Nedávno zverejnené dokumenty Paradise Papers, ktoré odhalili ukrývané bohatstvo jednotlivcov i firiem v daňových rajoch, budú v utorok predmetom plenárnej rozpravy.

Dublinská reforma: Zelená pre zahájenie rozhovorov s ministrami o nových azylových pravidlách

Poslanci by mali odobriť mandát EP na rokovania s Radou (ministrov) EÚ o reforme azylového systému Únie. Pokiaľ nebude do polnoci z utorka na stredu vznesená námietka, negociačný tím EP bude pripravený na začatie rozhovorov.

Trustový fond pre krajiny Východného partnerstva

Konkrétnym výsledkom novembrového samitu Východného partnerstva EÚ by mala byť dohoda na zriadení trustového fondu pre Ukrajinu, Gruzínsko a Moldavsko. Vyplýva to z návrhu uznesenia, o ktorom budú poslanci diskutovať v utorok a hlasovať v stredu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices