manzelstvo
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Súdny dvor EÚ rozhoduje o uznaní homosexuálnych manželstiev. Výsledok sa dotkne aj nás

LUXEMBURG / Súdny dvor Európskej únie začal v utorok pojednávanie o uznaní manželstiev osôb rovnakého pohlavia v tých členských krajinách EÚ, v ktorých nie sú zákonom povolené. O tejto veci rozhodol spočiatku rumunský ústavný súd, ktorý si ale nevedel rady, a tak požiadal o prejednanie Európsky súdny dvor.

Na rumunský ústavný súd sa obrátila rumunsko-americká dvojica, ktorá v roku 2010 uzatvorila zväzok. Teraz od Rumunska žiada, aby tento zväzok uznalo, napriek tomu, že podľa zákona nie sú tieto manželstvá platné podľa zákona.

Na stranu dvojice sa postavila rumunská právnička Iustina Ionesco, ktorá žiada uznanie zväzku na základe princípu o voľnom pohybe osôb v Európskej únii. Zástupcovia Rumunska, Poľska, Maďarska a Lotyšska na súde uviedli, že nechcú, aby sa termín „manžel/manželka“ týkal aj zväzkov osôb rovnakého pohlavia.

Podľa portálu Teraz.sk vyhlásili predstavitelia Európskej komisie, že manželstvá homosexuálnych osôb alebo ich civilné zväzky (registrované partnerstvá) sú uznávané alebo majú právnu ochranu v 22 z 28 členských krajín EÚ.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

O uznanie bojujú od roku 2012

„Veríme v múdrosť európskych sudcov, ktorí dokážu rozhodnúť v náš prospech a napraviť tak nespravodlivosť v Rumunsku,“ vyhlásil Adrian Coman, ktorý bojuje od roku 2012 o právne uznanie svojho manželstva s občanom USA Claibournom Robertom Hamiltonom.

Odpor voči vzťahom osôb rovnakého pohlavia je v Rumunsku často silný. V tejto balkánskej krajine prestala byť homosexualita trestným činom až v roku 2002. Právnu ochranu dvojiciam homosexuálnych partnerov v súčasnosti neposkytujú Rumunsko, Poľsko, Slovensko, Bulharsko, Litva a Lotyšsko.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices