ovzdusie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Radón dýchame každý deň. Škodí skoro ako fajčenie

BRATISLAVA / Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie druhým najväčším rizikovým faktorom rakoviny pľúc je radón. Ide o plyn, ktorý produkuje príroda. Európska komisia zaviazala členské krajiny únie vrátane Slovenska, aby urobili opatrenia na jeho zníženie.

Radón je prírodný rádioaktívny plyn bez chuti a zápachu a nachádza sa všade okolo nás. „Vo vzduchu, vo vode, v pôd, v stavebných materiáloch,“ vymenováva Martina Dubníčková, z odboru ochrany zdravia pred žiarením ÚVZ. V minulosti sa vedelo, že je rádioaktívny, ale nepripisovalo sa mu také významné zdravotné riziko, ako v posledných rokoch. Po fajčení je to druhý rizikový faktor rakoviny pľúc,“ hovorí Dubníčková. Neznamená to automaticky rakovinu, ide ale nezanedbateľný rizikový faktor.

Radón vzniká ako dôsledok rozpadu uránu, ktorý sa bežne nachádza v zemskej kôre.„Dlhý rozpadový rad, ktorý sa dostane po rádium a ako rádium, ktoré keď sa rozpadne, vzniká radón ako prvý plyn,“informuje jadrová fyzička Monika Müllerová. Radón sa teda uvoľňuje buď priamo zo zeme na pozemku, alebo aj zo stavebného materiálu, ktorý obsahuje urán. Radón sa však môže uvoľňovať aj z podzemnej vody, ktorá ho v podzemí nazberala. „Sa dostáva do ovzdušia a my ho dýchame,“ dodáva Müllerová.

V posledných rokoch ho dýchame oveľa viac ako v minulosti, keďže domy majú slabšie vetranie. Pokiaľ sa chcete napiť vody z verejného vodovodu, nemusíte sa obávať, je kontrolovaná. „Je monitorovaná a podlieha prísnym kritériám,“ vysvetľuje Dubníčková. Voda zo studne už však môže byť oveľa väčším rizikom nielen pri pití. „Keď sa voda používa na varenie, alebo pri kúpaní,“ hovorí fyzička. Vtedy sa dostáva do vzduchu, ktorý dýchame. Varovanie SZO pred radónom zobrala vážne aj Európska komisia, ktorá vydala smernicu pre členské krajiny, aby urobili potrebné opatrenia.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

„Každá krajina musí vytvoriť Národný akčný radónový plán,“ povedala Dubníčková. Zároveň určila limit množstva radónu v uzavretých priestoroch, v pitnej vode a minerálkach. Znamená to, že budúce stavby budú musieť byť izolované pred radónom zo zeme a jestvujúce stavby čakajú úpravy. Čo môže ale dnes urobiť každý, je pravidelné vetranie najmä v priestoroch s plastovými oknami. Vodu zo studne je možné dať si premerať RÚVZ.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices