Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union- EP.

Trump opäť šokoval. Sľúbil pomoc Erdoganovi, zastaví pomoc Kurdom

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump v piatok v telefonickom rozhovore prisľúbil tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, že Washington zastaví vojenskú pomoc Kurdom na území Sýrie.

Erdogan, ktorý z boja proti Kurdom vytvoril vnútropolitickú otázku číslo jedna, Američanov na zastavenie pomoci Kurdom vyzýva už mesiace a Trumpove rozhodnutie ho určite poteší. Prekvapení však zostali na amerických ministerstvách zahraničia a obrany, ktoré sú za túto oblasť zodpovedné. O Trumpovom rozhodnutíani na obrane, ani na zahraničí nič netušili a zaskočilo ich.

Ako po telefonáte Trump – Erdogan informoval turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Cavusoglu, americký prezident Erdoganovi oznámil, že „rozdal presné inštrukcie„, na základe ktorých Kurdi už z americkej strany nebudú dostávať žiadne zbrane. Cavusoglu dokonca tvrdí, že Trump Erdoganovi povedal, že podľa neho „sa mala táto šialenosť skončiť už dávno“„Samozrejme, že nás to potešilo,“ dodal k tomu šéf tureckej diplomacie.

Viac..  Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

Biely dom v oficiálnom stanovisku zvolil menej jednoznačné slová a uviedol, že Trump len informoval Turecko „o prebiehajúcich zmenách týkajúcich sa vojenskej podpory poskytovanej naším partnerom v Sýrii“.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices