Schulz, Merkel
Martin Schulz a Angela Merkel. PHOTO: © European Union- EP.

Európa potrebuje silné Nemecko. Funkčnú vládu treba zostaviť čo najrýchlejšie

BERLÍN / Nemecko potrebuje stabilnú vládu a čím skôr, tým lepšie. Tieto hlasy sa ozývajú nielen z Berlína, ale zo všetkých kútov Európy. Počas nočných rozhovorov vedenie nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) rozhodlo, že by mala Angela Merkel rokovať so sociálnymi demokratmi na zostavení veľkej koalície. To by si podľa prieskumov prialo aj 40 percent Nemcov.

Po tom, ako stroskotali rozhovory s liberálmi a zelenými pri tzv. koalícii jamajka, sa medzi kresťanskými demokratmi stále viac hovorí o vytvorení koalície so Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD). Dôvodom je stabilita. „Nachádzame sa v situácii, keď svet prechádza veľkými otrasmi. Európa potrebuje silné Nemecko, takže je pochopiteľné, že je nutné zostaviť vládu rýchlo, a to funkčnú,“vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkel.

Karty zamiešal líder sociálnych demokratov Martin Schulz, ktorý po voľbách vyhlásil, že do koalície s Merkel už nepôjde. Jeho rétorika sa ale na konci minulého týždňa zmenila. „Snažím sa o to, aby sme spolu diskutovali o najlepších spôsoboch ako zlepšiť životy ľudí. A to na národnej, aj medzinárodnej úrovni,“ vyhlásil Schulz.

Podľa slovenských europoslancov vedú Schulzove kroky k posilneniu pozície SPD v budúcej koalícii. Je to politický profík, mazaný všetkými masťami,“ vyhlásil europoslanec Richard Sulík. Vlastne to nie je SPD, ktorá ide žiadať CDU o vytvorenie vlády, ale naopak,“ vysvetľuje Monika Flašíková-Beňová.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Veľkú koalíciu si okrem kresťanských demokratov praje aj 40 percent opýtaných Nemcov. Ak by boli rokovania úspešné, krajina by sa vyhla predčasným voľbám a ušetrila by státisíce eur. Už len z praktického hľadiska, robiť nové voľby znamená minúť veľa peňazí, hovorí politológ Radoslav Štefančík. Rokovania medzi CDU a SPD majú otvorený koniec a je otázne, či sa nakoniec koalíciu podarí vytvoriť. Kresťanskí demokrati chcú sformovať vládu, ktorá bude schopná rozhodovať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices