pesticidy
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Glyfosát: Europoslanci navrhujú zmenu modelu poľnohospodárskej produkcie

Európsky parlament žiadal, aby bol kontroverzný herbicíd glyfosát do roku 2022 úplne zakázaný. Členské štáty sa však aj napriek tomu rozhodli predĺžiť mu licenciu o ďalších päť rokov.

„Žiadali sme, aby sa do roku 2022 glyfosát postupne prestal používať a aby bol okamžite zakázaný na domáce použitie,“ vysvetlila 20. novembra poslankyňa Miriam Dalli (S&D) počas verejného vypočutia, ktoré bolo zorganizované potom, ako boli Parlamentu doručené podpisy občanov žiadajúcich zákaz glyfosátu.

V roku 2016 Európska komisia navrhla predĺžiť európsku licenciu pre glyfosát o 15 rokov. Členským štátom sa však tento návrh nepozdával a preto bola nútená  skresať toto obdobie na 10 a potom na 5 rokov. Len tak sa našiel dostatok členských krajín, ktoré s jej návrhom súhlasili.

Glyfosát a občania EÚ

Európskym občanom, ktorým záleží na ich zdraví aj životnom prostredí, sa medzičasom podarilo zozbierať 1,3 milióna podpisov za to, aby bol glyfosát zakázaný. Ide o tzv. európsku iniciatívu občanov.

„Glyfosát má katastrofálne environmentálne dopady, bol navrhnutý tak, aby ničil všetky rastliny bez rozdielu. Je to ten najhorší zabijak,“ vysvetlila poslancom počas vypočutia predstaviteľka občianskej iniciatívy Franziska Achtenberg.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) označila v marci 2015 glyfosát za potenciálne karcinogénny pre človeka. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a Európska chemická agentúra sa však s týmto tvrdením nestotožňujú.

Viacerých poslancov zaujímalo, prečo ľudia, ktorí podpísali spomínanú iniciatívu proti glyfosátu, nedôverujú zisteniam dvoch európskych agentúr. Podľa Franzisky Achtenberg je to preto, lebo keď agentúry hodnotili jeho riziká, opierali sa pritom vo veľkej miere o výskumy, ktoré sponzoroval jeho výrobca Monsanto. 

Je glyfosát skutočne tak nebezpečný?  

Glyfosát je najpoužívanejší prostriedok proti burine na svete, už dlhší čas však o ňom existujú obavy, že môže byť veľmi nebezpečný pre zdravie ľudí. Parlament preto v októbri tohto roku žiadal, aby bol do roku 2022 úplne zakázaný a aby naň boli do tej doby uvalené obmedzenia.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

11.októbra si poslanci z poľnohospodárskeho výboru a výboru pre životné prostredie pozvali na svoju schôdzu predstaviteľov firmy Monsanto. Výrobca glyfosátu bol totiž obvinený z toho, že ovplyvňuje vedcov skúmajúcich jeho účinky. Jej zástupcovia sa do Parlamentu nedostavili, poslancom odkázali, že vypočutie vo výboroch nie je „vhodné fórum“ na rozoberanie tejto otázky. Predseda Parlamentu a šéfovia politických skupín následne zakázali lobistom Monsanta vstup do Parlamentu.

Podľa Carey Gillam, investigatívnej novinárky z mimovládnej organizácie US Right to Know, ktorá sa zaoberá potravinovou bezpečnosťou, Monsanto sklamalo už viackrát. Poslancov varovala, že firma v záujme ovplyvniť legislatívu zriadila v USA aj EÚ sieť vedcov, ktorí mali na povrchu vyzerať ako nezávislí, no presadzovať pritom nebezpečný glyfosát.

Keď americké súdy skúmali, či glyfosát nespôsobuje rakovinu krvi, firma bola povinná predložiť všetky interné dokumenty a maily. V júni 2017 europoslanci zhodnotili, že tieto dokumenty len spochybňujú dôveryhodnosť viacerých výskumov, ktoré firma financovala.  O tieto výskumy sa však opieral Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a Európska chemická agentúra, keď hodnotili potenciálne nebezpečenstvo glyfosátu.

V roku 2016 sa nemecká firmy Bayer, ktorá vyrába lieky a pesticídy, ponúkla odkúpiť Monsanto za 66 miliárd dolárov. Transakciu teraz preverujú právnici z Európskej komisie. Vzniknutá fúzia by bola totiž najväčším výrobcom semien a pesticídov na svete, čo by mohlo vážne narušiť konkurenciu na už aj tak dosť koncentrovanom trhu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices