Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: V boji proti cezhraničným podvodom s DPH musí byť vidno progres

Boj proti cezhraničným podvodom, ktoré sa týkajú dane z pridanej hodnoty (DPH) v Európskej únii (EÚ) si vyžaduje zlepšenie výmeny a toku informácií medzi daňovými správami jednotlivých členských krajín. Opatreniami v tejto oblasti sa budú na dnešnom plenárnom zasadnutí zaoberať poslanci Európskeho parlamentu (EP).

Pôjde o súčasť úsilia o modernizáciu DPH pre zahraničný elektronický obchod medzi podnikom a koncovým zákazníkom. Základom je zjednodušenie súčasného systému, ale aj uľahčenie spolupráce členských štátov,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová. Cezhraničné podvody s DPH sú trestným činom s negatívnym dopadom na rozpočty jednotlivých európskych krajín.

Ide o snahu podporiť vnútroštátne úsilie v tomto boji, kde často nevidíme dostatočný progres. Výsledkom bude nielen nárast príjmov na financovanie verejných služieb, ale najmä zníženie byrokratickej a regulačnej záťaže pre podnikateľov,“ priblížila poslankyňa EP. Posilní to fungovanie vnútorného trhu, ako aj spravodlivú hospodársku súťaž.Zlepšenie systému výberu DPH má nakoniec pozitívny vplyv aj na faktické obmedzenie daňového zaťaženia tých, ktorí nastavené pravidlá dodržiavajú,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices