Manka
Europoslanec Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union- EP.

Vladimír Maňka: Iba 5% podnikateľov má vlastné zdroje na rozvoj, pomôže im Junckerov balíček

Podnikatelia budú môcť žiadať o ďalšiu zvýhodnenú finančnú podporu. Európsky fond pre strategické investície, známy ako Junckerov finančný balíček sa bude navyšovať o miliardy EUR. Väčšina europoslancov si myslí, že to pomôže aj slovenským podnikateľom.

Peniaze z Junckerovho balíčka dostalo už viac ako 400 tisíc malých a stredných podnikateľov. „Ukázalo sa to ako veľmi dobrý motivačný faktor,“ hovorí Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov.

Fond Jean-Clauda Junckera vznikol ešte v roku 2015 a ponúkal 315 miliárd eur. Pôvodne mal byť iba na tri roky, europoslanci ale schválili jeho predĺženie až do roku 2020 a zvyšuje sa aj jeho obnos a to na 500 miliárd eur. “Dnes iba okolo 5% podnikateľských subjektov má dosť vlastných zdrojov na to, aby sa mohli rozvíjať, iné potrebujú získať tieto zdroje,“ pripomína europoslanec Vladimír Maňka.

Najviac pracovných miest vytvárajú v Európskej únii malé a stredné podniky. Je to až 80 percent. „Pokiaľ malí podnikatelia chcú peniaze na svoje projekty tak sa môžu obrátiť na banku, ktorá v každej krajine je styčnou pre fond pre strategické investície a spravuje tieto peniaze,“ vysvetľuje poslanec Ivan Štefanec.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Junckerov finančný balíček ale má stále aj svojich odporcov. Podľa nich by sa situácia na trhu mala vyriešiť prirodzenou cestou. “Peniaze nebudú investované tam, kde by boli investované prirodzene, keď by pôsobil len trh. Nie, peniaze budú investované tam, kde úradníci rozhodli, že tieto investície by mali byť podporené,“ hovorí Richard Sulík.

V každej členskej krajine je partnerská banka, na ktorú sa môžu podnikatelia obrátiť. V prípade Slovenska je to Československá obchodná banka, a.s.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices