zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame Vám prehľad uplynulého 50. týždňa 2017

NEMECKÁ INFLÁCIA Z MESIACA NA MESIAC ZRÝCHĽUJE

EUROZÓNA: Priaznivé čísla prišli z menového bloku v podobe rastu priemyselnej produkcie. Tá v októbri medziročne vzrástla o 3,7 %, čím predbehla nielen septembrový rast [3,4 %], ale aj mierne pesimistickejšie trhové očakávania na úrovni 3,2 %. Aj medzimesačne priemyselná výroba rástla, pričom trhový konsenzus počítal so stagnáciou produkcie. Uplynulý týždeň boli zverejnené decembrové investorské prieskumy v podobe indexov ZEW za Nemecko aj eurozónu. Podobne ako v Nemecku, ani v menovom bloku nie sú investorské očakávania ružové. V decembri hodnota indexu ZEW klesla o -1,9 bodu na 29 bodov.

Priaznivo sa vyvíjali indexy nákupných manažérov PMI aj v Nemecku, aj v eurozóne. V menovom bloku trhový konsenzus očakával zhoršenie hodnôt oproti novembru. No index PMI vo výrobe v eurozóne vzrástol o 0,5 bodu na 60,6 bodov, index PMI v službách o 0,3 bodu na 56,5 bodu a kompozitný index si pripísal 0,5 bodu na 58 bodov.

NEMECKO: Za Nemecko bola minulý týždeň potvrdená finalizácia novembrového rastu nemeckých spotrebiteľských cien. Národná CPI inflácia, a taktiež aj harmonizovaná HICP inflácia zrýchlila svoje tempo rastu na novembrovú úroveň 1,8 % [CPI z 1,6 % a HICP z 1,5 %]. Tieto výsledky boli v stopercentnej zhode s prvotným odhadom.

„Nemecký index ZEW vyjadrujúci vnímanie súčasnej situácie sa vyvíjal priaznivo, keďže v decembri si prilepšil o 0,5 bodu na 89,3 bodu. Trhy naopak očakávali mierny pokles [o -0,1 bodu] tohto indexu. Horšie výsledky ako tie minulo mesačné a taktiež aj trhmi očakávané však dosiahol index ZEW vyjadrujúci očakávania do budúcna. V decembri tento index klesol o -1,3 bodu na 17,4 bodu. Aj trhový konsenzus počítal s horšími vyhliadkami do budúcna, no v menšej miere [pokles o -0,7 bodu na 18 bodov],“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Nemecké indexy nákupných manažérov PMI si v decembri pripísali výraznejšie hodnoty. Index PMI vo výrobe v decembri vzrástol o 0,8 bodu na 63,3 bodu a index PMI v službách o 1,5 bodu na 55,8 bodu. To sa napokon prejavilo aj v rastúcej hodnote kompozitného indexu PMI o 1,4 bodu na 58,7 bodov. Hodnoty nemeckých indexov tak prekonali aj mierne pesimistické očakávania trhov.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

USA: Minulý týždeň bol zverejnený report tvorby a fluktuácie pracovných miest – report JOLTS. Podľa októbrového reportu pracovných miest pribudlo menej ako 6 miliónov, čo je o 139 tisíc pozícií menej ako trhy očakávali. Nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti pribudlo za predminulý týždeň o -11 tisíc menej ako očakávali trhy.

Spotrebiteľské ceny v USA v novembri zrýchlili svoje tempo rastu a zvýšili sa v súlade očakávaniami trhu medziročne o 2,2 %. Oproti októbru vzrástli ceny o 0,4 %. Jadrová inflácia však naopak mierne spomalila svoje tempo rastu o desatinu percentuálneho bodu oproti predošlému obdobiu [medziročne na 1,7 % a medzimesačne na 0,1 %]. Taktiež jadrová inflácia sklamala aj trhové očakávania, ktoré počítali s rovnakým tempom rastu aké dosiahli v predošlom období.

Rast priemyselných cien [inflácia PPI] v USA sa v novembri vyšplhala na najvyššiu úroveň za takmer 6 rokov. Medziročne inflácia PPI totižto vzrástla o 3,1 %, čo predstavovalo zrýchlenie oproti septembru aj oproti trhovým očakávaniam.

Tržby v US maloobchode v novembri medziročne vzrástli o 1,6 %, čo je niekoľkonásobne viac ako trhy čakali [o 0,3 %]. Zverejnené boli aj US indexy PMI, tie sa však nevyvíjali až tak priaznivo. Zatiaľ čo index PMI vo výrobe vzrástol v novembri o 1,1 bodu na 55 bodov, tak index PMI v službách klesol o -2,1 bodu na 52,4 bodu. To sa prejavilo aj v poklese kompozitného indexu o -1,5 bodu na 53 bodov.

Priemyselná produkcia v USA v novembri medzimesačne vzrástla o 0,2 %, čo predstavovalo spomalenie oproti trhovým očakávaniam [0,3 %] aj oproti októbrovej hodnote [1,2 %]. Na medziročnej báze sa však výroba amerických priemyselníkov zväčšila o 3,4 %, teda najrýchlejšie za posledné 3 roky.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices