Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union.

Slovensko ako jediné z V4 hlasovalo inak v spore o Jeruzalem

NEW YORK / Spojené štáty poďakovali krajinám, ktoré sa zúčastnili a zdržali sa hlasovania alebo hlasovali proti rezolúcii Valného zhromaždenia OSN odsudzujúcej rozhodnutie Washingtonu uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Slovensko ako jediné z krajín V4 hlasovalo inak.

Slovensko sa v hlasovaní priklonilo k OSN a hlasovalo proti rozhodnutiu prezidenta Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Opäť tak vyčnieva z radu krajín V4. Ako jediné takto hlasovalo. Ostatné tri krajiny Vyšehradskej štvorky sa hlasovania zdržali.

Valné zhromaždenie podporilo v pomere hlasov 128 k deviatim. Hlasovania sa zdržalo 35 štátov a 21 krajín sa ho nezúčastnilo, mimo iné Gruzínsko, Ukrajina alebo Keňa. Predstaviteľka USA v svetovej organizácii Nikki Haley po hlasovaní napísala, že USA všetkým 65 krajinám, ktoré po rezolúcii nehlasovali, chcú poďakovať za prejav priateľstva. „Ceníme si tieto krajiny, ktoré nepodľahli nezodpovednému chovaniu OSN,“ uviedla.

Prezident Donald Trump pred hlasovaním varoval štáty, ktoré s rezolúciou Valného zhromaždenia vyslovia súhlas, zastavením finančnej pomoci. Jeho varovanie ale na úrodnú pôdu nepadlo, pretože dokument podporili prakticky všetky veľkí príjemcovia, ktorých USA podporuje, ako Afganistan, Jordánsko, Pakistan alebo Nigéria.

Viac..  Energetická efektívnosť budov: Poslanci schválili dekarbonizáciu sektora budov

Či prezident svoje hrozby naplní, nie je podľa amerických médií jasné. Niekoľko hodín po hlasovaní americká diplomacia slová prezidenta zmiernila. Zatiaľ nepadlo žiadne rozhodnutie a všetky možnosti sú otvorené.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices