vajcia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Hydinári naďalej bez dotácií. Ostávajú nám iba oči pre plač, tvrdia

BRATISLAVA / Kauza vajíčok kontaminovaných fipronilom a vzápätí ich nedostatok a zdraženie. Únia hydinárov Slovenska je presvedčená, že k ničomu z toho nemuselo dôjsť ak by boli vypočuté ich požiadavky. Napríklad, aby sa vajcia zaradili medzi potraviny so zníženou sadzbou DPH, alebo aby nemuseli dotovať výrobu sami.

Ostávajú nám iba oči pre plač, konštatujú slovenskí chovatelia hydiny pri porovnávaní toho, ako to funguje so štátnou pomocou alebo dotáciami u nás a ako v ostatných členských krajinách Európskej únie. Naproti tomu v Česku takáto podpora funguje už šesť rokov.

Na Slovensku výška dotácia počas posledných troch rokov klesala. Minulý rok znamenala pre veľkú farmu, čo je približne pol milióna brojlerov, výpomoc v hodnote sotva 5 000 eur. „V tomto roku nebola na chov nosníc poskytnutá žiadna dotácia na Slovensku. Rovnako čo sa týka priamych platieb, tak hydinári ich nedostávajú, lebo platby na zvieratá sa týkajú iných druhov zvierat ako je hydina a platby na pôdu dostávajú tí, ktorí hospodária na poliach,“ uviedol Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

Ministerstvo pôdohospodárstva trvá na tom, že podpora hydinárov je jednou z jeho priorít. „Dlhodobo sa snažíme o vyrovnanie platieb, aby sme sa dostali na úroveň vyspelých európskych krajín. Pripravujeme pre poľnohospodárov a hydinárov systémové opatrenia, napríklad formou zelenej nafty,“ uviedla Zuzana Peiger Ačjaková z ministerstva pôdohospodárstva.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Ministerstvo ďalej uvádza, že chovatelia majú aj iné možnosti, ak splnia určité podmienky. „Chovatelia brojlerov, ak splnia dané podmienky, môžu požiadať o dotáciu v rámci programu rozvoja vidieka, takzvané welfare, teda na zlepšenie života zvierat,“ povedala Peiger Ačjaková.

Hydinári ale oponujú, že oproti iným krajinám je to stále málo, a to ich v konkurenčnom boji so zahraničím stavia do nevýhodného postavenia. Stále tvrdia, že by sa vajcia mali stať vybranou potravinou so zníženou DPH. Ak vraj nedôjde k zlepšeniu v tomto smere, naďalej budú hydinári i konzumenti môcť len konštatovať, že cenu vajec na Slovensku určujú výrobcovia v zahraničí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices