internet
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovensko podľa poslanca Marosza podlieha kremeľskej propagande

PARÍŽ / Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce tento rok pripraviť nový zákon na boj proti falošným správam, ktoré sa šíria najmä cez internet. Nebezpečenstvo dezinformácií, klamlivej propagandy či nezodpovednosť niektorých sociálnych sietí si uvedomujú aj slovenskí politici.

Jeden z kľúčových demokratických svetových lídrov má osobnú skúsenosť so šírením dezinformácií. V minuloročných prezidentských voľbách mali Macronovi škodiť rôzne ruské internetové aktivity. V Moskve totiž jasne fandili jeho protikandidátke Le Penovej. „Rozhodol som sa, že zmeníme náš právny systém, aby sme chránili demokraciu pred falošnými správami,“ uviedol Macron.

Dezinformácie, hoaxy či klamlivú propagandu si všimli aj Španieli, Briti či Holanďania, ktorí tiež ukázali prstom na Rusko. Nemci už sprísnili svoje zákony v tejto oblasti. Proti falošným správam chce aktívne bojovať aj Európska únia ako celok. „Našou snahou je byť rovnako akčný, ako sú tí pôvodcovia dezinformácií, ktoré priamo pôsobia proti našim záujmom,“ povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok.

Poslanec Ján Marosz upozorňuje, že Slovensko je jednou z najzraniteľnejších krajín, ktoré podliehajú kremeľskej propagande. „Máme tu doslova peniaze ruských agentov, ktoré nám vo verejnom priestore vytvárajú práve aj tieto konšpirácie a dezinformácie,“ povedal poslanec Ján Marosz.

Viac..  Ivan Štefanec: Rozširovanie EÚ nás robí silnejšími

Minister kultúry Maďarič podporuje snahy, aby facebook, google či twitter boli zadefinované ako médiá. Pre ne by to znamenalo aj zodpovednosť za obsah, a samozrejme, i prípadné postihy za porušovanie zákonov. „Oni si zatiaľ veľmi tvrdo chcú uhájiť to, že oni sú vlastne len nejaká sociálna sieť a nenesú žiadnu zodpovednosť za obsahy,“ tvrdí minister kultúry Marek Maďarič.

Jedným z ochranných štítov pred falošnými správami by mohlo byť kvalitné vzdelanie. Poslanec s dlhoročnou novinárskou praxou Karol Farkašovský by chcel presadiť komunikačnú výchovu už pre žiakov základných škôl. „Aby sa naučili kriticky hodnotiť zdroje informácií a kriticky zhodnotiť aj samotnú kvalitu informácie,“ uviedol poslanec Karol Farkašovský.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices