solarne panely, cista energia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ chce uľahčiť život domácnostiam, ktoré si svoju energiu vyrobia samé

Boj proti klimatickým zmenám je jednou z priorít Európskej únie aj Európskeho parlamentu. Poslanci chcú zvýšiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie a zvýšenie energetickej účinnosti.

Európska komisia v roku 2016 predstavila súbor legislatívnych návrhov týkajúcich sa čistej energie. Sleduje tým nielen zmiernenie klimatických zmien, ale aj našej závislosti od fosílnych palív z dovozu. Chce tiež uľahčiť život domácnostiam, ktoré si svoju energiu chcú vyrábať samé. V stredu 17. januára bude o nich hlasovať Európsky parlament. Týkajú sa konkrétne obnoviteľných zdrojov, energetickej účinnosti a riadenia energetickej únie. O finalizácii pravidiel budú poslanci následne rokovať s ministrami členských štátov.

Obnoviteľná energia

Podiel obnoviteľných zdrojov energie sa za posledné roky v EÚ takmer zdvojnásobil. Zatiaľ čo v roku 2004 predstavoval len 8,5%, v roku 2015 sa vyšplhal na 16,7%. EÚ sa tak pomaly ale isto približuje k svojmu cieľu, ktorým je 20% obnoviteľnej energie do roku 2020.

V roku 2014 sa vlády členských krajín zaviazali k tomu, že do roku 2030 by sa mal celkový podiel obnoviteľnej energie zvýšiť na 27%. Európsky parlament však navrhuje ambicióznejšie ciele, do roku 2030 by chceli poslanci vidieť až 35% energie z obnoviteľných zdrojov.

Taktiež sú za to, aby sa ľuďom umožnilo vyrábať, skladovať a spotrebovávať ich vlastnú obnoviteľnú energiu a to bez toho, aby za to museli platiť akékoľvek poplatky alebo dane.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Energetická účinnosť

EÚ ročne dováža energiu v hodnote 350 miliárd eur. Ak zlepšíme našu energetickú účinnosť, tak znížime nielen emisie CO2 ale aj podstatne ušetríme. Poslanci preto od EÚ požadujú, aby si do roku 2030 stanovila záväzný cieľ znížiť spotrebu energie o 40%.

Obrovský priestor na zlepšenie existuje v budovách. Ich vykurovanie a klimatizácia spotrebuje až 40% všetkej energie v EÚ. A až tri štvrtiny z nich „žerú“ až príliš veľa energie.

V decembri sa Parlament, Rada a Komisia zhodli na tom, že členské štáty by mali pripraviť dlhodobé stratégie na podporu renovácie obytných a neobytných budov. Do roku 2050 by chceli dosiahnuť, aby budovy v EÚ nevypúšťali takmer žiadne skleníkové plyny.

Minulý rok Parlament odhlasoval zjednodušenie energetických štítkoch na domácich spotrebičoch ako sú lampy, televízory a vysávače, ktoré označujú ich energetickú účinnosť.

Poslanci pracujú aj na vytváraní kontrolného mechanizmu na sledovanie plnenia týchto klimatických cieľov, najmä tých, ktoré sa týkajú energetickej účinnosti a obnoviteľných zdrojov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices