zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 2. týždňa 2018

SVETOVÁ BANKA OČAKÁVA NAJRÝCHLEJŠÍ RAST GLOBÁLNEJ EKONOMIKY ZA OSTATNÝCH 7 ROKOV

EUROZÓNA: Za eurozónu vyšla priaznivo januárová hodnota prieskumu Sentix. Dôvera investorov sa podľa tohto prieskumu zvýšila v úvode roka o 1,8 bodu na 32,9 bodov. Aj nálada medzi spotrebiteľmi sa v menovom bloku zlepšila. V záverečnom mesiaci vlaňajška totižto dosiahla hodnotu 0,5 bodu, čo je najvyššia úroveň za viac ako 17- ročné obdobie. V eurozóne vzrástla aj dôvera v ekonomiku. V decembri dosiahla 116 bodov, čo je o 1,4 bodu viac ako zaznamenala v novembri. Taktiež ide o rekordnú úroveň od septembra 2000.

„Priaznivo sa vyvíjali aj tržby v maloobchode menového bloku. Tie v novembri medziročne vzrástli o 2,8 %. To prekonalo nielen trhové odhady, ale ešte výraznejšie aj októbrový rast tržieb. Maloobchodné tržby v eurozóne vzrástli nad trhové očakávania aj medzimesačne, a to o 1,5 %.

Podľa novej prognózy mníchovského inštitútu Ifo, švajčiarskeho ekonomického inštitútu KOF a talianskeho štatistického úradu ISTAT, by sa európskej ekonomike malo dariť. Ekonomika eurozóny by mala v prvom kvartáli tohto roka posilniť o 0,6 %, v druhom štvrťroku by sa jej rast mal mierne spomaliť na úroveň 0,5 %. Ale v posledných dvoch kvartáloch by opäť mala rásť o 0,6 %. Hlavným ťahúňom rastu ekonomiky menového bloku sú podľa inštitútov mali byť súkromné investície. Ruku k dielu by mala pridávať aj domáca spotreba. Inflácia by sa mala v 1. kvartáli tohto roka spomaliť na 1,2 %, v 2. štvrťroku však opäť zrýchliť na 1,4 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

NEMECKO: Novembrové nemecké priemyselné objednávky vzrástli medziročne o 8,7 %, čo prekonalo aj optimistické trhové očakávania na úrovni 7,8 %. V porovnaní s októbrom však objednávky v nemeckom priemysle klesli o štyri desatiny percenta. Za medzimesačným poklesom však stáli sezónne fluktuácie hromadných objednávok.

Produkcia v nemeckom priemysle v novembri medziročne vzrástla o 5,6 %, čo bolo výrazne viac ako trhmi očakávaný rast na úrovni 3,9 %. Ide tak o najvýraznejší rast nemeckej priemyselnej produkcie za viac ako 6 rokov. Aj medzimesačný rast produkcie prekonal trhový konsenzus, a to takmer dvojnásobne. V novembri produkcia v priemysle vzrástla o 3,4 % v porovnaní s októbrom. Taktiež ide o rekordný rast od jesene 2009. Okrem toho z Nemecka prišli aj čísla týkajúce sa novembrového zahraničného obchodu. Export z Nemecka v novembri medzimesačne vzrástol o 4,1 %. Aj dovoz do Nemecka posilnil výraznejšie ako trhy čakali, a to o 2,3 %.

Uplynulý týždeň priniesol aj odhad medziročného rastu nemeckého HDP za celý rok 2017. Ekonomika podľa prvotného odhadu vzrástla o 2,2 %, čo znamená, že nemecké hospodárstvo dosiahlo najrýchlejší rast za ostatných 6 rokov. V roku 2016 rástla nemecká ekonomika pomalším tempom, a to o 1,9 %. Ťahúňom nemeckého rastu bol hlavne domáci dopyt, teda spotreba domácností a investície.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

BULHARSKO: Podľa minulotýždňových slov bulharského ministra financií Vladislava Goranova by jeho krajina mala v 1. polroku tohto roka požiadať o prijatie do menového programu eurozóny. Do tohto programu s označením ERM II. musí krajina vstúpiť 2 roky predtým, ako prijme euro a musí naviazať kurz svojej meny na euro. Ten sa musí pohybovať v stanovenom pásme voči európskej mene a nesmie sa výrazne odchyľovať. Bulharský lev má pritom už teraz kurz naviazaný na euro, vláda hospodári priaznivo a verejný dlh je tretí najnižší v EÚ [26,8 % HDP].

SVET: Svetová banka [SB] zverejnila svoju novú prognózu, podľa ktorej by globálna ekonomika mala v tomto roku vzrásť o 3,1 %. Svetová banka tak očakáva o 0,3 p. bodu rýchlejší ekonomický rast, keďže vo svojej júnovej prognóze odhadovala rast HDP o 2,8 %. Ak sa odhady SB naplnia, tak by svetová ekonomika rástla najrýchlejšie za ostatných 7 rokov. Banka zároveň očakáva, že rast by bol ťahaný hlavne investíciami, zahraničným obchodom a spracovateľským priemyslom. Eurozónu čaká podľa SB v roku 2018 rast na úrovni 2,1 %, japonská ekonomika má posilniť o 1,3 %, čínska o 6,4 % a USA by mali vzrásť o 2,5 %.

USA: Spoza druhého brehu Atlantiku prišli nie príliš priaznivé výsledky PPI inflácie a zmiešané dáta o vývoji spotrebiteľkej CPI inflácie. Ceny priemyselných výrobcov [inflácia PPI] vzrástli v závere vlaňajška medziročne o 2,6 %, čo je v porovnaní s novembrovým rastom [3,1 %] spomalenie dynamiky. Medziročný rast US spotrebiteľských cien [CPI inflácia] dosiahol v decembri 2,1 %, čo bolo v stopercentnej zhode s trhovým odhadom, no v porovnaní s novembrovým rastom [2,2 %] dynamika rastu mierne spomalila. Medzimesačne tieto ceny vzrástli len mierne, a to o desatinu percenta, pričom v novembri rástli tempom 0,4 %. Hlavným dôvodom pomalšieho cenového rastu v decembri bol pokles cien energií, ktoré v novembri výrazne rástli. Jadrová inflácia však v decembri o desatinu p. bodu prekonala novembrový rast [1,7 %], a medzimesačne vzrástla o 0,3 %, čo predstavuje 11-mesačné maximum. Priaznivý vývoj US jadrovej inflácie by mohol „nakopnúť“ americkú centrálnu banku k zvyšovaniu úrokov. Najbližšie zvyšovanie úrokových sadzieb sa očakáva na marcovom zasadnutí.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices