smolkova
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Monika Smolková: Na internete nastane obrovská zmena ochrany osobných údajov

BRATISLAVA / Už onedlho nastane obrovská zmena v ochrane osobných údajov na internete. Veľké spoločnosti totiž o nás vedia až príliš veľa.

Každý užívateľ má svoj profil a reklama sa cieli presne na neho podľa informácii, s ktorými sa podelí so svojimi priateľmi na sociálnej sieti. Dôvodom je, že spoločnosti neustále zbierajú naše údaje. „Veľké siete o nás vedia zjednodušene povedané všetko to, čo sme im my za tých x rokov jednoducho o sebe povedali. Vedia to základné – pohlavie, muž, žena, náš vek, na základe mobilu vedia, kde sa pohybujeme, či sme z Bratislavy, Bystrice, Košíc, alebo Trenčína,“ hovorí odborník na sociálne siete Peter Šebo.

Stránky budú pýtať povolenie

Vedia aj to, aké slová hľadáme vo vyhľadávači, aké stránky sa nám páčia. Tomuto zhromažďovaniu údajov v tejto forme má byť koniec. Stránky budú od nás musieť mať povolenie, aby mohli zhromažďovať údaje. Nebude to už len nejaký všeobecný súhlas s obchodnými podmienkami. Bude tam musieť byť jasne napísané, že informácia o veku bude použitá z tohto dôvodu, vašu polohu spracúvame z tohto dôvodu – napríklad, aby vám nechodili ponuky reštaurácií z opačnej strany republiky.

Zmeny aj pre deti a teenagerov

Skôr ako neodkliknete tieto podmienky, nevpustí vás na stránku. Zmeny nastanú aj pri registráciách na webové stránky a sociálne siete pre deti a teenagerov. Spracovanie osobných údajov dieťaťa bude zákonné len v tom prípade, ak má dieťa 16 rokov. Do toho veku bude zákonné len so súhlasom rodiča. Európske nariadenie dalo možnosť štátom rozhodnúť sa, či prijmú hranicu 13 – 16 rokov. Slovensko sa rozhodlo ísť reštriktívnou cestou a prijať hranicu 16 rokov,“povedala Andrea Cox z OZ Difitálna inteligencia.

Viac..  Miriam Lexmann podrobne o prijatom prelomovom zákone o umelej inteligencii

Podľa novej smernice budú musieť prísť rodičia k počítaču a oni samy odkliknúť súhlas so spracovaním osobných údajov. Či budú deti aj reálne volať rodičov k počítačom, aby im niečo odklikli, to je už druhá vec. K spracúvaniu osobných údajov dochádza praktický každý deň, pri rôznych životných situáciách ako sú mzdová agenda, objednávky, reklamácie, evidencia o pacientoch, či monitoring kamerových systémov. Je preto dôležité, aby vo všetkých členských štátoch boli jednotné pravidlá v oblasti ochrany osobných údajov. Za podstatné z pohľadu občana považujem to, že pri spracovávaní jeho osobných údajov musí vždy dať súhlas , okrem údajov ktoré sa spracovávajú na základe zákona alebo v rámci plnenia zmluvných povinností a následne sa tiež  sprísnili pravidlá na vymazanie osobných údajov u všetkých subjektov, ktoré osobné údaje spracovali. Veľmi významný prvok v novom zákone je, že sa sprísňujú možnosti spracovania osobných údajov detí do 16 rokov, ku ktorému sa vyžaduje súhlas zákonného zástupcu,“ povedala europoslankyňa Monika Smolková.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Biden podpísal legislatívu, ktorá zabezpečí lepšiu ochranu údajov občanov EÚ

Americký prezident Joe Biden podpísal legislatívu, ktorá má zmierniť obavy Európskej únie z možného nezákonného …

Consent choices