europsky parlament
Plenárne zasadnutie poslancov Európskeho parlamentu. PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä geoblokovanie a emisie

Počas februárového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu budú poslanci hlasovať o nových pravidlách proti geoblokovaniu a reforme trhu s uhlíkom. 

EÚ postupne odstraňuje bariéry online nakupovaniu. Blokovanie alebo presmerovávanie na lokálne weby by malo byť už čoskoro minulosťou, poslanci sa chystajú hlasovať o nových a modernejších pravidlách.

V utorok ráno v pléne vystúpi chorvátsky premiér Andrej Plenković. Ide o v poradí druhú zo série debát, počas ktorej poslanci diskutujú so štátnymi lídrami o budúcnosti Európy. Ako prvý v pléne vystúpil írsky premiér Leo Varadkar.

V ten istý deň sa bude hlasovať o reforme európskeho systému na obchodovanie s emisiami. Ten súčasný už nespĺňa svoje opodstatnenie, keďže kvóty sú veľmi lacné a firmám sa finančne viac oplatí zaplatiť za znečisťovanie ako investovať do čistejších technológií.

Na stredu je naplánované hlasovanie o novom zložení Parlamentu po eurovoľbách v roku 2019. Po brexite by mal celkový počet europoslancov klesnúť na 705, Slovensko by však malo mať o jedného poslanca viac – čiže dokopy 14.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Po škandále s glyfosátom sa Parlament chystá zriadiť dočasný vyšetrovací výbor pre pesticídy.

Na pláne sú aj debaty o emisných testoch vozidiel na ľuďoch a opiciach, situácii v Turecku a vojenskej ofenzíve proti kurdským bojovníkom v Sýrii.

O dac

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices