Merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union.

Chcete peniaze, musíte byť solidárni s utečencami, odkazuje Merkel

BERLÍN / Štáty očakávajúce finančnú podporu Únie, musia v riešení migračného problému prejaviť solidaritu, prehlásila podľa agentúry DPA nemecká kancelárka Angela Merkel vo videoodkaze účastníkom neformálneho summitu EÚ. Dúfa, že sa Únii podarí do konca júna uzavrieť dohodu o spoločnom azylovom systéme. Je to podľa nej jedna z jej priorít.

„Veríme, že solidarita nemôže byť jednosmerná,“ uviedla Merkel na videu. Pripomenula, že niektoré štáty z rozpočtu EÚ čerpajú viac, než do nej prispievajú, aby podporili svoj hospodársky rozvoj. Nemecko ako jeden z čistých prispievateľov je podľa je slov presvedčené, že solidarita musí byť vzájomná.

Podľa Merkel dobre funguje deľba úloh pri ochrane vonkajších hraníc Európskej únie a v boji s príčinami migrácie, uviedla Merkel. Problémy sú ale podľa jej slov pri riešení otázky, ako dať utečencom dočasný domov. Niektoré krajiny EÚ sa naďalej bránia prijímaniu utečencom, dodala kancelárka.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Merkel je presvedčená, že pokrok môže byť dosiahnutý na neformálnom summite EÚ v piatok a zvlášť pri únijnom summite v marci, uvádza agentúra DPA.

Prijímaní prisťahovalcov a reforma systému pre udeľovanie azylu sú po rokoch migračnej krízy v Stredomorí a na Balkáne jednom z hlavných tém na summitoch EÚ. Kvóty pre prijímanie migrantov odmietajú štáty vyšehrádskej štvorky, teda Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko. Nepripúšťajú zároveň možnosť, že by v tejto otázke mohli byť prehlasované.

 Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices