peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slováci sa rútia do úverového pekla

BRATISLAVA / Varovania Národnej banky pred rýchlym zadlžovaním sa Slovákov očividne nepomohli a v porovnaní s inými štátmi Európskej únie majú priam zdrvujúce tempo. V januári preto vstúpili do platnosti nové obmedzenia na úvery, ktoré však zatiaľ obrat v zadlžovaní nepriniesli.

Zadlžovanie Slovákov naďalej neúmerne rastie a zdá sa, že výraznejšiu zmenu nepriniesli ani najnovšie obmedzenia Národnej banky. „Len za január to bol 13 % medziročný nárast,“ tvrdí Maroš Ovčarik, ktorý je riaditeľom portálu Finančný kompas. Vysvetľuje, že dôvodom sú najmä úrokové sadzby, ktoré sú u nás podstatne nižšie ako v zahraničí: „Pri úveroch na nehnuteľnosti dosiahli za január historicky najnižšiu úroveň“.

Ešte stále si totiž môže dovoliť úver takmer každý. Istá časť ľudí sa síce dostala z hry von, no na celkovom zadlžovaní sa to príliš neodrazí. „Dopad týchto opatrení na rýchlosť zadlžovania sa Slovákov bude malý a zasiahne najrizikovejšie skupiny, ktoré sú aj menej vzdelané, a tým môžu robiť aj veľmi nešťastné rozhodnutia, “ povedal Ivan Kahanec, výkonný tajomník Asociácie poskytovateľov spotrebiteľských úverov.

Trendom sa stalo dočerpanie hypotéky prostredníctvom spotrebného úveru, ktoré sú podstatne drahšie a rizikovejšie. Napriek tomu, záujem o ne neklesá. Dôvod je podľa finančnej sprostredkovateľky Brokeria Martiny Ramšákovej jednoduchý. „Určite je to nezdravý spôsob, ale čo im iné zostáva?“

Stačí však zmena na trhu práce, prípadne nárast úrokov a problém je podľa Ramšákovej na svete.„Klient nebude vládať tento úver splácať“.

Cieľom bolo od januára sťažiť dostupnosť úverov, no zdá sa, že tento krok zatiaľ nepriniesol požadovaný efekt. Potvrdzujú to aj slová Štefan Richtárika, risk manažérka NBS: „Sprísnenie úverových štandardov viedlo k stabilizácii trhu, ale trh sa stále vyvíja a treba na to reagovať.“ Národná banka preto pripravuje ďalšie obmedzenia, ktoré by mohli začať platiť ešte tento rok. Varovným prstom je fakt, že počet nesplácaných úverov rastie aj v čase, keď sa ekonomike darí. Ak sa karta obráti, môžeme byť na Slovensku svedkom hromadných exekúcií. Najviac ohrozené sú totiž najnižšie príjmové skupiny, ktoré sú stále ochotné podpísať aj mimoriadne nevýhodné úverové zmluvy.

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices