Manfred Weber
Manfred Weber, predseda frakcie ľudovcov v EP. PHOTO: European Union

Vyhlásenie ľudovcov: Stojíme za jasným postojom Manfreda Webera k situácii na Slovensku

Jednoznačne odmietame výroky predstaviteľov Smer-SD na adresu Manfreda Webera, predsedu Európskej ľudovej strany. Zároveň stojíme za jeho vyjadrením, že je neprípustné, aby sa politici angažovali vo vyšetrovaní. Jeho výzva, spolu s tlakom občanov,  prispela k tomu, že Robert Kaliňák sa dnes vzdal fukcie. Považujeme to však len za prvý krok k náprave všetkých zlyhaní a k vyšetreniu káuz, ktorými sa Ján Kuciak zaoberal.   

Predseda Európskej ľudovej strany v EP vyjadril jasne svoj názor na situáciu, ktorá na Slovensku vznikla po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Urobil to taktiež na základe zistení a záverov misie poslancov Európskeho parlamentu, ktorá na konci minulého týždňa navštívila Slovenskú republiku.

Oceňujeme rýchlu reakciu našich kolegov z Európskeho parlamentu, ktorí sa zúčastnili misie na Slovensku. Plne sme podporovali a iniciovali rýchle vyslanie tejto delegácie na Slovensko. Jej zistenia budú predmetom debaty v pléne Európskeho parlamentu v stredu.   

Pripomíname, že informácie, ku ktorým zavraždený novinár Ján Kuciak vo svojej práci dospel, presahujú hranice Slovenska a týkajú sa podozrení z korupcie a štátnymi orgánmi krytého rozkrádania prostriedkov Európskej únie. Okrem vyšetrenia vraždy dvoch nevinných ľudí musí byť prioritou aj prešetrenie obrovského množstva koručných afér, ktoré v ostaných dňoch vyplávali na povrch. Považujeme preto za legitímne názory a otázky, ktoré kladú našej vláde vrcholoví európski politici. 

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Ďakujeme občanom Slovenskej republiky, ktorí v piatok na rôznych miestach doma aj v zahrnaniči vyjadrili svoj jasný postoj. Ich úsilie a vytrvalosť začínajú prinášať ovocie.

Veríme, že brutálna vražda dvoch mladých ľudí bude objasnená v čo najkratšom čase. Kauzy, ktoré vo svojich článkoch popísal Ján Kuciak, však siahajú až do najvyšších postov strany Smer-SD a súčasnej slovenskej vlády. 

Sme presvedčení, že podmienkou ich objektívneho a dôkladného vyšetrenia je odchod nielen ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ale aj ďalších nominantov strany Smer-SD z riadiacich funkcií v štáte, v Policajnom zbore Slovenskej republiky a v ostatných bezpečnostných orgánoch.

Ivan Štefanec, vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane

Pál Csáky

Eduard Kukan

Miroslav Mikolášik

József Nagy

Anna Záborská

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices